Заявления за заверки-апостил вече и в Областната администрация

0

От 2 януари Областна администрация Хасково предоставя нова услуга – т.нар. заверка-апостил. Това е огромно облекчение за гражданите, а основания за този извод дават, постъпилите още в първите часове 10 заявления за предоставяне на заверка-апостил, съобщиха от пресцентъра на губернатора.

Областният управител обясни, че до сега тази услуга се извършваше само в МВнР. Приетите промени за децентрализиране на извършването на заверки с апостил на документи, издавани от общинските администрации, облекчават гражданите като им спестяват ползването на посредник за услугата или пътуване до МВнР.

Станислав Дечев подчерта, че апостил се издава само, за да удостовери истинността на актове от общинските администрации- например акт за раждане, свидетелство за граждански брак, акт за смърт и други. Документът може да бъде заявен лично от лицето, може да бъде поискан и от друго лице, както и от фирми- посредници, които до сега са извършвали тази услуга във Външно министерство.

Услугата се извършва не само за жители на нашата област, заверка апостил може да поиска всеки гражданин на България. За облекчение на гражданите, заявлението може да бъде изпратено и по пощата, с надлежно попълнени данни и с приложено платежно за платена такса по сметка на Областна администрация Хасково.

Важно е гражданите да попълнят коректно данните в заявлението, включително телефон и адрес за обратна връзка, защото системата не допуска работа, без тази информация. Всичко необходимо като информация за новата услуга е публикувано на сайта на Областна администрация Хасково.

„Това е поредната стъпка за облекчаване на административното обслужване на хората, която както знаете,  Правителство прие като своя основна политика и я изпълнява“, обобщи Станислав Дечев.

Previous article„Холмс и Уотсън” в кино “Тракия”
Next articleТерминали за винетки има на границата и четири бензиностанции

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...