СУ „Д-р Петър Берон” с метеорологична станция

0

Автоматична метеорологична станция беше монтирана в двора на СУ „Д-р Петър Берон”. Тя дава информация за температурата и влажността на въздуха, скоростта на вятъра, количеството валежи и атмосферно налягане, като данните се обновяват всяка минута. Това е единствената станция в Хасковска област, която дава информация за метеорологичните показатели в реално време. Поводът за тази инициатива е създаденият тази година клуб по интереси „Метеорология” по проект „Твоят час”, в който участват 25 ученици. .

Идеята за изграждането на метеорологичната станция идва след една лятна школа за учители по физика на тема „Космосът и Земята”, разказа ръководителят на клуба Радостина Карамфилова. Част от курса е посветена на метеорологията, сериозен дял от физиката, по който обаче няма достатъчно часове в училище. Лектор по темата е синоптикът Красимир Стоев от НИМХ на БАН, който споделя, че има възможност за създаване на подобни автоматични станции. Впоследствие Радостина Карамфилова се свързва с него и с подкрепата на директора на училището Мариян Боянов, метеорологичната станция и клуба по интереси стават факт.

„Това е придобивка за града, а не само за училището”, коментира Радостина Карамфилова.

По думите й, постъпващата сега информация за Свиленград и региона не е достатъчно точна, тъй като се използват данни от Хасково, Одрин и Александруполис. Метеорологичната станция в Хасково пък не е автоматична.

На покрива на СУ „Д-р Петър Берон” е монтиран ветромер, а под него и онлайн уеб камера, която визуализира метеорологичната обстановка в Свиленград. Тя е насочена на северозапад, за да се вижда облачната покривка над града. В двора на училището има дъждомер, който ще показва количеството валежи на квадратен метър. Данните се изчисляват автоматично и могат да се проследят он лайн тук.

Интересът към клуба е сериозен. В него има ученици от 7 до 11 клас. В клуба се води метеорологичен дневник, в който ежедневно на всеки три часа ще се нанасят данните от станцията. Заниманията включват и изготвяне на проекти, свързани със строежа на атмосферата, кръговрата на водата, видовете облачност и валежи. Всичко това ще подготви младите метеоролози да съставят прогноза за времето в Свиленград, а може и да определи бъдещето им професионално развитие, разказват още от училището.

Метеоролози от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН два пъти вече гостуват на клуба и под тяхно ръководство учениците съставиха първата си прогноза за времето в Свиленград.

„Сега се учим да съставяме по-прости прогнози, разказва още Радостина Карамфилова. Метеорологията е сложна наука. Ще учим за замърсяването, за глобалното затопляне, къде се формира времето, кръговрата на водата, клуба има насоченост и към опазване на природата и водите”, допълни тя.

С нетърпение учениците очакват посещението си в БАН, след месец, за да участват при пускане на метеорологичен балон в атмосферата за измерване на температура, налягане, влажност.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...