СУ „Д-р Петър Берон” с метеорологична станция

0

Автоматична метеорологична станция беше монтирана в двора на СУ „Д-р Петър Берон”. Тя дава информация за температурата и влажността на въздуха, скоростта на вятъра, количеството валежи и атмосферно налягане, като данните се обновяват всяка минута. Това е единствената станция в Хасковска област, която дава информация за метеорологичните показатели в реално време. Поводът за тази инициатива е създаденият тази година клуб по интереси „Метеорология” по проект „Твоят час”, в който участват 25 ученици. .

Идеята за изграждането на метеорологичната станция идва след една лятна школа за учители по физика на тема „Космосът и Земята”, разказа ръководителят на клуба Радостина Карамфилова. Част от курса е посветена на метеорологията, сериозен дял от физиката, по който обаче няма достатъчно часове в училище. Лектор по темата е синоптикът Красимир Стоев от НИМХ на БАН, който споделя, че има възможност за създаване на подобни автоматични станции. Впоследствие Радостина Карамфилова се свързва с него и с подкрепата на директора на училището Мариян Боянов, метеорологичната станция и клуба по интереси стават факт.

„Това е придобивка за града, а не само за училището”, коментира Радостина Карамфилова.

По думите й, постъпващата сега информация за Свиленград и региона не е достатъчно точна, тъй като се използват данни от Хасково, Одрин и Александруполис. Метеорологичната станция в Хасково пък не е автоматична.

На покрива на СУ „Д-р Петър Берон” е монтиран ветромер, а под него и онлайн уеб камера, която визуализира метеорологичната обстановка в Свиленград. Тя е насочена на северозапад, за да се вижда облачната покривка над града. В двора на училището има дъждомер, който ще показва количеството валежи на квадратен метър. Данните се изчисляват автоматично и могат да се проследят он лайн тук.

Интересът към клуба е сериозен. В него има ученици от 7 до 11 клас. В клуба се води метеорологичен дневник, в който ежедневно на всеки три часа ще се нанасят данните от станцията. Заниманията включват и изготвяне на проекти, свързани със строежа на атмосферата, кръговрата на водата, видовете облачност и валежи. Всичко това ще подготви младите метеоролози да съставят прогноза за времето в Свиленград, а може и да определи бъдещето им професионално развитие, разказват още от училището.

Метеоролози от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН два пъти вече гостуват на клуба и под тяхно ръководство учениците съставиха първата си прогноза за времето в Свиленград.

„Сега се учим да съставяме по-прости прогнози, разказва още Радостина Карамфилова. Метеорологията е сложна наука. Ще учим за замърсяването, за глобалното затопляне, къде се формира времето, кръговрата на водата, клуба има насоченост и към опазване на природата и водите”, допълни тя.

С нетърпение учениците очакват посещението си в БАН, след месец, за да участват при пускане на метеорологичен балон в атмосферата за измерване на температура, налягане, влажност.

Previous articleИзживейте приятна и спокойна почивка, носеща полъха на Прованс
Next articleОбявена е грипна епидемия в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...