Производители на тютюн, доброволци и еколози залесиха дръвчета край Равна гора

0

Залесителна акция проведоха екипа на Сокотаб ЕООД и Зелени Балкани. Залесяването бе при село Равна гора, на терени предоставени от Община Свиленград, пострадали от пожарите в района. Участваха производители на тютюн от района на Сакар, представители на Сокотаб ЕООД и доброволци на Зелени Балкани (участници в програмата Студентски практики на МОН), които заедно залесиха 550 дръвчета.

Целта на залесяването бе да бъдат подобрени гнездовите местообитания за черния лешояд, като за целта бяха залесени черни борове – видът, в чиито корони черните лешояди правят гнездата си. Дейността е част от дългогодишната консервационна програма на Зелени Балкани, която цели възстановяването на вида като гнездящ в страната ни.

Като неразделна част от акцията, служители на Сокотаб ЕООД и производители на тютюни от района на Свиленград, с които фирмата има сключени договори,  посетиха  Модула за адаптация на белошипи ветрушки в село Левка. В района се реализира програмата за възстановяване на този доскоро изчезнал от страната вид. Благодарение на дейностите на Зелени Балкани, вече трета година в района има размножителна колония на вида.

Това е четвърта съвместна акция на фирма Сокотаб ЕООД и Зелени Балкани като такива вече бяха проведени и в района на Котел, Ивайловград и  местността Предела. Паралелно с това, екипът на Зелени Балкани и доброволци на организацията, с подкрепата на фирмата, провеждат залесителни акции в района на Природен парк „Сините камъни“, Източни Родопи и Пирин-Кресна. По повод на Седмицата на гората предстои и залесяване с участието на ученици в района на гр. Сливен  – на 2ри април.  Като неразделна част от акциите, тютюнопроизводители , доброволци и младежи се запознаваха и с дейностите за опазване на редките видове по места, като по този начин се увеличават техните знания за биологичното разнообразие и нуждата от неговото опазване.

Успешен и ползотворен резултат от съвместната инициатива на Сокотаб ЕООД и Зелени Балкани е и създаването и отпечатването на първото по рода си илюстрирано специализирано ръководство за опазване на биоразнообразието в тютюнопроизводителните райони в България, което беше вече разпространено сред хилядите фермери, сключили договори с фирма Сокотаб ЕООД в района на Източни Родопи, Източна Стара планина, Пирин и много други места в страната, което ще допринесе за опазването на редките и защитени видове в едни от регионите с най-висока концентрация на биоразнообразие в България.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...