Производители на тютюн, доброволци и еколози залесиха дръвчета край Равна гора

0

Залесителна акция проведоха екипа на Сокотаб ЕООД и Зелени Балкани. Залесяването бе при село Равна гора, на терени предоставени от Община Свиленград, пострадали от пожарите в района. Участваха производители на тютюн от района на Сакар, представители на Сокотаб ЕООД и доброволци на Зелени Балкани (участници в програмата Студентски практики на МОН), които заедно залесиха 550 дръвчета.

Целта на залесяването бе да бъдат подобрени гнездовите местообитания за черния лешояд, като за целта бяха залесени черни борове – видът, в чиито корони черните лешояди правят гнездата си. Дейността е част от дългогодишната консервационна програма на Зелени Балкани, която цели възстановяването на вида като гнездящ в страната ни.

Като неразделна част от акцията, служители на Сокотаб ЕООД и производители на тютюни от района на Свиленград, с които фирмата има сключени договори,  посетиха  Модула за адаптация на белошипи ветрушки в село Левка. В района се реализира програмата за възстановяване на този доскоро изчезнал от страната вид. Благодарение на дейностите на Зелени Балкани, вече трета година в района има размножителна колония на вида.

Това е четвърта съвместна акция на фирма Сокотаб ЕООД и Зелени Балкани като такива вече бяха проведени и в района на Котел, Ивайловград и  местността Предела. Паралелно с това, екипът на Зелени Балкани и доброволци на организацията, с подкрепата на фирмата, провеждат залесителни акции в района на Природен парк „Сините камъни“, Източни Родопи и Пирин-Кресна. По повод на Седмицата на гората предстои и залесяване с участието на ученици в района на гр. Сливен  – на 2ри април.  Като неразделна част от акциите, тютюнопроизводители , доброволци и младежи се запознаваха и с дейностите за опазване на редките видове по места, като по този начин се увеличават техните знания за биологичното разнообразие и нуждата от неговото опазване.

Успешен и ползотворен резултат от съвместната инициатива на Сокотаб ЕООД и Зелени Балкани е и създаването и отпечатването на първото по рода си илюстрирано специализирано ръководство за опазване на биоразнообразието в тютюнопроизводителните райони в България, което беше вече разпространено сред хилядите фермери, сключили договори с фирма Сокотаб ЕООД в района на Източни Родопи, Източна Стара планина, Пирин и много други места в страната, което ще допринесе за опазването на редките и защитени видове в едни от регионите с най-висока концентрация на биоразнообразие в България.

Previous article47,35% гласуваха до 17.00 часа в община Свиленград
Next article„Смърфовете: Забравеното селце” и „Дух в броня” в кино „Тракия”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...