Прокуратурата внесе обвинения срещу служители на ДАИ за вземане на подкуп

0

Окръжна прокуратура-Хасково внесе в съда обвинителен акт срещу четирима служители на Автомобилна администрация. Даниел Х., на 37 г., Вихър В., на 45 г., Димитър М., на 27 г., Георги В., на 40 г. са обвинени във вземане на подкуп. Петият – Константин В. на 53 г. е с обвинение за това, че като длъжностно лице е превишили правата си и поискал и приел подкуп от 20 евро, въпреки че дори нямал право да извършва проверки.

Служителите на Автомобилната администрация искали подкуп от шофьори на товарни автомобили, които спирали за проверка през 2015 г. на автомагистрала „Марица“, в района на Свиленград. Рушветите били търсени за безпроблемно придвижване на водачите и избягване на глоби за различни нарушения. Обвиняемият Даниел ще застане на подсъдимата скамейка за подкуп от 80 евро, Димитър за 30 евро, Вихър за 45 евро и Георги за общо 60 евро. В единия от случаите, касаещ превоз на товар с текстилни изделия, предназначен за Дания, един от обвиняемите, при проверката, казал на турски: „Хайде, комшо, обърни ми внимание, уважи ме“. Подканата на служителя, водачът възприел като искане на подкуп и сложил в паспорта 20 евро, за да не му се наложи наказание, като по сходен начин парична сума от по 20 евро дали и други двама водачи. Друг от случаите, констатирани от обвинението, е с дата 24 юли 2015 г., когато обвиняемият Георги В. спрял за проверка товарна композиция „ДАФ“ с турска регистрация. За да се избегне действително установеното нарушение при разпечатката на тахографа, водачът сложил в паспорта си банкнота от 20 евро. Обвиняемият останал недоволен, поради което водачът я сменил с 50 евро, след което получил протокол за извършена проверка, която не е констатирала нарушения.

При ареста на четиримата инспектори преди две години, от МВР, ДАНС и прокуратурата съобщиха, че операцията е започнала още на 16 октомври и е продължила до 18 ноември 2015г. Тогава близо до служебния автомобил на инспекторите бе намерена цигарена кутия, натъпкана с евро. Огледът беше при добилия печална слава мост над магистрала „Марица” в района на гр. Свиленград.

Последваха обиски и претърсвания и в Свиленград, откъдето са двама от инспекторите. Според прокуратурата пари са искани от шофьори на чужди камиони. Много от изнудваните са дали показания, включително пред съдия.

По делото са били назначени множество експертизи, разпитани са свидетели, сред които и защитен свидетел, иззети са парични суми и др., съобщават още от обвинението.

Предстои Окръжен съд-Хасково да насрочи съдебно заседание по внесения обвинителен акт.

 

Previous article„Смърфовете: Забравеното селце” и „Дух в броня” в кино „Тракия”
Next articleПредпрeмиера на „БЪРЗИ И ЯРОСТНИ” 8 в кино „Тракия”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...