С кукерски игри в Мезек отбелязаха Сирни Заговезни

0

Близо 500 души аплодираха мезешките кукери на Сирни Заговезни в неделя. За втора поредна година мезечани възродиха традиционните за селото обичаи за кукеров ден.

За празничната атмосфера допринесоха и атрактивните кукерски игри, колоритните костюми, пищните маски и музикалния съпровод на гайда. Най-доволни от деня на прошката бяха децата, които също се включиха в кукерските игри, а най – малките гостенчета на Мезек не пропуснаха да се снимат за спомен с кукерите.

Кукерският обичай е познат в село Мезек, като „Бабушари” или „Бабушери”.  Названието е във връзка с маските, които участниците в празника си слагат. Бабуш е древнобългарско име на птица. С името „бабуш”, което идва от „бабушари” в старата българска литература, са наричали пеликаните.

На този ден не се работи никаква работа, тя се поема от кукерите. Именно в  кукерските демонстрации бе отразено ежедневието на хората, които се занимават със земеделие. Преди години на този ден дори се е плащал кукерски данък от тези, които са искали да влязат в селото и със събраните пари, кукерите са се черпили. Това става ясно от историите за обичая,  който по памет бе пресъздаден от 94-годишния Демир Иванов Тенев и записан от организаторите в лицето на Димитър Благоев.

Към групата кукери присъстваше и „Булка” – това е мъж, облечен в женска булчинска носия. Имаше и избран „Цар” с мъжка рожба. В неговата роля влезе кмета на селото Димитър Петков. В неговия дом бе извършен и обичая „Заораване”.

Мезек, кукериВ кукерските игри, самодейците от Мезек представиха още ловджийска сцена, борба с мечката и младоженеца. В края на програмата, кукерите заедно с царя обиколиха огъня, който бе запален на площада в селото. След обиколката Царя благодари на кукерите, благослови техните ритуали и даде начало на кукерското хоро.

Празничната програма започна с изпълнение на женската група за народно пеене към НЧ „Изгрев1921” при село Мезек. За настроението на всички се погрижи оркестър „Орион – бенд” от град Хасково. В подготовката на празника се включиха и община Свиленград, кметството на село Мезек, както и жители от селата Сива река и Малко градище, както и от кв. Капитан Петко войвода – Свиленград.

На празника хората благодариха на самодейците от НЧ „Изгрев1921”, с председател Веселина Теохарова и секретар Цонка Щерева, за прекрасното пресъздаване на кукерските обичаи и си пожелаха здрава и берекетлийска земеделска година.

Previous articleРайчо и Минка Димитрови: След фермата в Студена, мечтаем за малка мандра
Next articleStar Wars show идва в „Тhe Place“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...