С кукерски игри в Мезек отбелязаха Сирни Заговезни

0

Близо 500 души аплодираха мезешките кукери на Сирни Заговезни в неделя. За втора поредна година мезечани възродиха традиционните за селото обичаи за кукеров ден.

За празничната атмосфера допринесоха и атрактивните кукерски игри, колоритните костюми, пищните маски и музикалния съпровод на гайда. Най-доволни от деня на прошката бяха децата, които също се включиха в кукерските игри, а най – малките гостенчета на Мезек не пропуснаха да се снимат за спомен с кукерите.

Кукерският обичай е познат в село Мезек, като „Бабушари” или „Бабушери”.  Названието е във връзка с маските, които участниците в празника си слагат. Бабуш е древнобългарско име на птица. С името „бабуш”, което идва от „бабушари” в старата българска литература, са наричали пеликаните.

На този ден не се работи никаква работа, тя се поема от кукерите. Именно в  кукерските демонстрации бе отразено ежедневието на хората, които се занимават със земеделие. Преди години на този ден дори се е плащал кукерски данък от тези, които са искали да влязат в селото и със събраните пари, кукерите са се черпили. Това става ясно от историите за обичая,  който по памет бе пресъздаден от 94-годишния Демир Иванов Тенев и записан от организаторите в лицето на Димитър Благоев.

Към групата кукери присъстваше и „Булка” – това е мъж, облечен в женска булчинска носия. Имаше и избран „Цар” с мъжка рожба. В неговата роля влезе кмета на селото Димитър Петков. В неговия дом бе извършен и обичая „Заораване”.

Мезек, кукериВ кукерските игри, самодейците от Мезек представиха още ловджийска сцена, борба с мечката и младоженеца. В края на програмата, кукерите заедно с царя обиколиха огъня, който бе запален на площада в селото. След обиколката Царя благодари на кукерите, благослови техните ритуали и даде начало на кукерското хоро.

Празничната програма започна с изпълнение на женската група за народно пеене към НЧ „Изгрев1921” при село Мезек. За настроението на всички се погрижи оркестър „Орион – бенд” от град Хасково. В подготовката на празника се включиха и община Свиленград, кметството на село Мезек, както и жители от селата Сива река и Малко градище, както и от кв. Капитан Петко войвода – Свиленград.

На празника хората благодариха на самодейците от НЧ „Изгрев1921”, с председател Веселина Теохарова и секретар Цонка Щерева, за прекрасното пресъздаване на кукерските обичаи и си пожелаха здрава и берекетлийска земеделска година.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...