Спедитори: Полицията толерира определени фирми

0

Спедиторските фирми, които бяха принудително отстранени от ГКПП Капитан Андреево, отново работят на пункта. Техният капацитет на работа обаче е ограничен. Нова заповед на Граничната полиция от 6 март им забранява да обработват електронно тир карнети.  В понеделник спедиторите изпратиха писмо до министъра на вътрешните работи Михаил Миков, до началника на Граничната полиция комисар Красимир Петров и Комисията за защита на конкуренцията. Те искат да знаят какви са критериите, по които комисар Стоянов, шефът на ГПУ – Елхово, определя кои митнически агенти имат право да извършват определена дейност и кои не.

„Това е определено толериране на двете фирми, които са вътре в пункта, каза Нина Димитрова, управител на „ММ”. Ние ще се съобразим с тази заповед, но не можем да допуснем нелоялна конкуренция”.

По непотвърдена информация локализираните на пункта фирми ДЕСПРЕД и ТИР АД са повишили цените на електронното обработване на тир карнета. Стойността на услугата е скочила с 10 евро – от 25 на 35. Сегашната ситуация позволява на двете спедиции да не се съобразяват с никаква конкуренция и пазарни условия, твърдят запознати. Те дори имат опасения, че разликата може да влезе в джоба на заинтересовани лица.

Източници от ГКПП Капитан Андреево твърдят, че ДЕСПРЕД и ТИР АД не са в състояние да обработят целия трафик. Поради тази причина в граничната зона се образуват опашки. Камионите са принудени да чакат, което внася допълнително напрежение в обстановката на пункта.

Протестите на спедиторите започнаха от първи март, когато Граничната полиция не ги допусна в пункта. Три дни по-късно, при официалната церемония по издигане на флаговете на България и ЕС те се срещнаха с министъра на държавната администрация и административната реформа и го запознаха със своите искания. Василев покани протестиращите на среща в София като им обеща пълно съдействие при решаването на проблемите им.

Сега спедиторите очакват пълно съдействие и от централното ръководство на МВР. Те се надяват след десетдневната сага да възстановят в пълен обем своята дейност.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...