Спедитори: Полицията толерира определени фирми

0

Спедиторските фирми, които бяха принудително отстранени от ГКПП Капитан Андреево, отново работят на пункта. Техният капацитет на работа обаче е ограничен. Нова заповед на Граничната полиция от 6 март им забранява да обработват електронно тир карнети.  В понеделник спедиторите изпратиха писмо до министъра на вътрешните работи Михаил Миков, до началника на Граничната полиция комисар Красимир Петров и Комисията за защита на конкуренцията. Те искат да знаят какви са критериите, по които комисар Стоянов, шефът на ГПУ – Елхово, определя кои митнически агенти имат право да извършват определена дейност и кои не.

„Това е определено толериране на двете фирми, които са вътре в пункта, каза Нина Димитрова, управител на „ММ”. Ние ще се съобразим с тази заповед, но не можем да допуснем нелоялна конкуренция”.

По непотвърдена информация локализираните на пункта фирми ДЕСПРЕД и ТИР АД са повишили цените на електронното обработване на тир карнета. Стойността на услугата е скочила с 10 евро – от 25 на 35. Сегашната ситуация позволява на двете спедиции да не се съобразяват с никаква конкуренция и пазарни условия, твърдят запознати. Те дори имат опасения, че разликата може да влезе в джоба на заинтересовани лица.

Източници от ГКПП Капитан Андреево твърдят, че ДЕСПРЕД и ТИР АД не са в състояние да обработят целия трафик. Поради тази причина в граничната зона се образуват опашки. Камионите са принудени да чакат, което внася допълнително напрежение в обстановката на пункта.

Протестите на спедиторите започнаха от първи март, когато Граничната полиция не ги допусна в пункта. Три дни по-късно, при официалната церемония по издигане на флаговете на България и ЕС те се срещнаха с министъра на държавната администрация и административната реформа и го запознаха със своите искания. Василев покани протестиращите на среща в София като им обеща пълно съдействие при решаването на проблемите им.

Сега спедиторите очакват пълно съдействие и от централното ръководство на МВР. Те се надяват след десетдневната сага да възстановят в пълен обем своята дейност.

Previous articleХристо Янев – непознатият милионер от Свиленград
Next articleРеалистичен бюджет в условията на криза

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...