Петър Илиев: Вярвам в управление, основано на патриотизъм и идеи за развитие

0

Петър Илиев е кандидат за кмет на Националния фронт за спасение на България. Роден е на 10.12.1976 година в Свиленград. Средното си образование завършва в ПГССИ „Христо Ботев“ в града, а след това и висше – специалност „Политология“, в ПУ „Паисий Хилендарски“. От 2001 година развива собствен бизнес в сферата на търговията. Семеен.  От една година е член на НФСБ.

Трудно ли взехте решението да се кандидатирате за кмет на Свиленград?

Да, не ми беше лесно да взема това решение. У обикновените хора има нагласа, че политиката е мръсна работа. Трябваше ми време да помисля. Предложението дойде от лидера на партията в Свиленград – Панайот Панайотов. Имах среща с лидера на НФСП – Валери Симеонов, който ми декларира пълната си подкрепа. Получих подкрепата на семейството и близките си. В крайна сметка, за да бъде едно съревнование интересно, е хубаво да има повече участници, повече идеи, повече възможности за хората да направят своя избор. Нека да спечели най-добрият.

Аз съм представител на малкия и средния бизнес в общината. Виждам, че той има нужда да бъде подпомаган и насърчаван. В последните няколко години Свиленград се развива. Това се забелязва и не може да бъде отречено. Необходимо е обаче да се обърне повече внимание на бизнеса и привличането на нови инвестиции. Местната власт трябва да създаде повече работа за работоспособните и най-вече за младите хора. Те са бъдещето на града. Имам идеи, които ще подобрят услугите, ще развият бизнеса и ще създадат по-добри условия за живот в общината.

Какви по-конкретно са идеите Ви за развитието на община Свиленград? И кои са приоритетите Ви?

По отношение на развитието на малкия и средния бизнес смятам, че има нужда от създаване на център, приемна, за консултации на фирми и земеделски стопани за подготовка и управление на проекти по Оперативна програма „Конкурентоспособност” и Програмата за развитие на селските райони. По тях има възможности да се закупи производствена и селскостопанска техника, да се развият производствените процеси и земеделските стопанства. Има мерки, които подпомагат селския туризъм – къщи за гости, земеделски ферми. Европейското финансиране трябва да стигне до хората и с помощта на местната власт.

Община Свиленград е добро място за инвестиции и туризъм. Ще заложим на насърчаване на смесените предприятия (joint ventures) между български и гръцки или турски фирми, които да създават нови производства и работни места, на обособяване на подходящи места за инвестиции с необходимата инфраструктура. От друга страна – туристическите атракции трябва да бъдат свързани и с развитие на съпътстващите бизнес дейности. Има възможности за това по европейските програми. Трябват ни и маркетинг, за да представим културното богатство на община Свиленград – промоционални кампании, участие на международни форуми и туристически борси. Възможност за това дават опративна програма „Региони в растеж”, програмите за трансгранично-сътрудничество България-Турция и България-Гърция.

Но най-важното са младите хора. Те трябва да са приоритет на всеки кмет, за да поискат да останат в Свиленград. Това е свързано и с възможностите, които градът им предоставя за работа, за личностно развитие, за свободното време, за здравословен живот, спорт и култура. Младите хора трябва да могат активно да участват в управлението и вземането на решения, касаещи развитието на общината.

Имаме идеи за създаване на места за провеждане на зелени училища и училищни екскурзии, за развитие на детски центрове и услуги за деца в неравностойно положение и деца с увреждания, за културен обмен с младежи от съседни гранични общини в Турция и Гърция и транснационален обмен с общини от ЕС, за обучителни кампании за здравословно хранене, спорт и личностно развитие на младите хора. Проекти в тези области могат да се реализират по програмите „Развитие на човешките ресурси”, „Добро управление”, Програма за развитие на селските райони, програми за трансгранично-сътрудничество България-Турция и България-Гърция.

В кварталите има много работа, която да се свърши – междублокови пространства, градинки, детски  площадки, рехабилитация на второстепенната улична мрежа, създаване на велосипедни алеи. Трябва да продължи укрепването на речните диги, свлачища, почистване на речни корита, както и санирането на обществени и жилищни сгради по оперативна програма „Региони в растеж” и по национални програми за енергийна ефективност.

Все повече се говори за проблема с обезлюдяването на селата. Какво предвиждате за малките населени места?

Важно за хората по селата е подобряването на общинските пътища и уличната мрежа. Подобряването на водоснабдяването и канализацията там също е залегнало в програмата ни, по ОП Околна среда. Благоустрояване на селските площади и паркове, изграждане на места за събиране на старите хора (пейки, беседки, др.). Здравеопазване по селата на практика няма. Могат да се организират приемни за здравно обслужване. Може да се подобрят междуселищните транспортни услуги, за да се осигури по-лесен достъп до услугите в общинския център – транспортни схеми, насърчаване на транспортните фирми за по-качествени услуги, селски спирки.

Какви хора са в листата на НФСБ в Свиленград?

Ние сме малък, но доста сплотен екип. Това са нови лица, хора с различни професии, занимания и интереси. Имаме музикален педагог в лицето на председателя на НФСБ в Свиленград – Панайот Панайотов, икономист – Кичка Русева, която е и секретар на партията. Имаме двама агрономи, спортен масажист, управител и един наистина млад човек – Никола Димитров. Всички те с огромно желание искат да работят за развитието на община Свиленград. И са привърженици на патриотичната идея.

На какво ще заложите в предизборната кампания?

Ще водя позитивна предизборна кампания. Няма нищо полезно в това да се говори за неуспехите на предишни управления. Аз не обичам да говоря много. Обичам обаче историята, защото от нея можем да научим много. Тя е много важна за нас като българи, защото е нашата памет и идентичност. За съжаление подрастващите все по-малко се интересуват от това. И тук идва нашата роля, на по-възрастните. Да ги научим да се прекланят пред това, което са постигнали българските ханове, царе и възрожденци. От тях трябва да се учим на това какво е българщина и какво е национален идеал. Аз съм привърженик на патриотичната идея. Вярвам в управление, основано на патриотизъм, на идеи за подобряване живота на хората и на диалог с гражданите.

Платена публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Previous articleБългаро-гръцката организация „Φίλων και οι δύο πλευρές“ с награда за Бербатов и Тухел
Next articleВъзстановка на клуб „Традиция“ Велико Търново в Мезек