И Свиленград отбеляза 107 години от обявяването на Независимостта

1

107 години от провъзгласяването на Независимостта на България отбеляза Свиленград. По традиция тържеството бе пред паметника на героите от войните на площад „5 октомври”, където бяха поднесени венци и цветя.

Слово за паметните събития на тази дата изнесе докторът на историческите науки Стефан Димитров, уредник в Общинския исторически музей. В празничната церемония се включиха музикантите от духов оркестър „Костадин Манов”,  както и представители на общинската администрация, политически партии, общинския музей, читалището, учители, ученици и граждани.

На 22 септември 1908 г. в старопрестолната столица Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. Това става в черквата “Св. 40 мъченици”. Фердинад прогласява съединената на 6 септември 1885 година България за независимо Българско Царство.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско робство.

Previous articleТрети кандидат за кмет регистриран в Общинската избирателна комисия
Next articleДве коли изгоряха. Работи се по версия за палеж

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...