И Свиленград отбеляза 107 години от обявяването на Независимостта

1

107 години от провъзгласяването на Независимостта на България отбеляза Свиленград. По традиция тържеството бе пред паметника на героите от войните на площад „5 октомври”, където бяха поднесени венци и цветя.

Слово за паметните събития на тази дата изнесе докторът на историческите науки Стефан Димитров, уредник в Общинския исторически музей. В празничната церемония се включиха музикантите от духов оркестър „Костадин Манов”,  както и представители на общинската администрация, политически партии, общинския музей, читалището, учители, ученици и граждани.

На 22 септември 1908 г. в старопрестолната столица Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. Това става в черквата “Св. 40 мъченици”. Фердинад прогласява съединената на 6 септември 1885 година България за независимо Българско Царство.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско робство.

1 COMMENT

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...