Първа самостоятелна изложба на младата художничка Катина Недева

0

Изложба на младата художничка Катина Недева беше открита в Арт Галерията. „Вълшебен свят” е първият самостоятелен проект на 22-годишното момиче от Свиленград.

На изложбата бяха представени графични и живописни картини, правени в продължение на няколко години. Бяха показани и по-ранните творби на талантливата художничка. Това бяха графики, обединени под името „Маски”, с които Катина се дипломира в художествената гимназия. Останалите картини са рисувани по време на обучението й в художествената академия.

Изложбата представя насторението ми, различни състояния, въображението ми… Планирам я от началото на годината, разказа Катина.

Представени бяха както графики и илюстрации на известни книги като „Баскервилското куче” и „Хобит”, така и много свободни работи, включително автопортрет на художничката. Илюстрациите са част от работата и в Академията.

Катина е родена на 28.09.1993 г. в град София. Живее в Свиленград и учи в ОУ „Иван Вазов” от 2001 до 2007 г. През 2008 г. се записва в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив и там завършва средното си образование със специалност „Графика”. През 2012 г. е приета в Национална художествена академия в София в специалност „Книга и печатна графика”. Занимава се с графичен дизайн и илюстрация, освен това рисува портрети, пейзажи. През годините участва в много изложби и конкурс. Повече обаче я влекат фантастичните картини – герои и светове, вдъхновени както от натурата, така и от въображението й.

На представянето, планирано за първия учебен ден, присъстваха много приятели на Катина, нейни близки, учителките й от училище и от детската градина, както и любители на изкуството. Изложбата откри майката й Ивалина Недева. И двамата родители на Катина са художници, затова и талантливата авторка твърди, че рисува от бебе.

Наскоро Катина направи първия си комикс, чието издаване предстои скоро. Комиксът е детски, казва се „Лакомград“ и разказва за приключенията на фантастичната героиня Лили.

След студентски стаж в Грозен  Ентъртейнмънт, които правят комикси и анимация, Катина подписва договор с фирмата.

Картините на младата художничка ще останат в Арт галерията до 10 октомври, за да могат повече хора да се запознаят с тях.

 автор: Кристина Грозева

Previous articleЧестит първи учебен ден!
Next articleМестна коалиция „Заедно за Свиленград“ се регистрира за участие в изборите

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...