Първа самостоятелна изложба на младата художничка Катина Недева

0

Изложба на младата художничка Катина Недева беше открита в Арт Галерията. „Вълшебен свят” е първият самостоятелен проект на 22-годишното момиче от Свиленград.

На изложбата бяха представени графични и живописни картини, правени в продължение на няколко години. Бяха показани и по-ранните творби на талантливата художничка. Това бяха графики, обединени под името „Маски”, с които Катина се дипломира в художествената гимназия. Останалите картини са рисувани по време на обучението й в художествената академия.

Изложбата представя насторението ми, различни състояния, въображението ми… Планирам я от началото на годината, разказа Катина.

Представени бяха както графики и илюстрации на известни книги като „Баскервилското куче” и „Хобит”, така и много свободни работи, включително автопортрет на художничката. Илюстрациите са част от работата и в Академията.

Катина е родена на 28.09.1993 г. в град София. Живее в Свиленград и учи в ОУ „Иван Вазов” от 2001 до 2007 г. През 2008 г. се записва в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив и там завършва средното си образование със специалност „Графика”. През 2012 г. е приета в Национална художествена академия в София в специалност „Книга и печатна графика”. Занимава се с графичен дизайн и илюстрация, освен това рисува портрети, пейзажи. През годините участва в много изложби и конкурс. Повече обаче я влекат фантастичните картини – герои и светове, вдъхновени както от натурата, така и от въображението й.

На представянето, планирано за първия учебен ден, присъстваха много приятели на Катина, нейни близки, учителките й от училище и от детската градина, както и любители на изкуството. Изложбата откри майката й Ивалина Недева. И двамата родители на Катина са художници, затова и талантливата авторка твърди, че рисува от бебе.

Наскоро Катина направи първия си комикс, чието издаване предстои скоро. Комиксът е детски, казва се „Лакомград“ и разказва за приключенията на фантастичната героиня Лили.

След студентски стаж в Грозен  Ентъртейнмънт, които правят комикси и анимация, Катина подписва договор с фирмата.

Картините на младата художничка ще останат в Арт галерията до 10 октомври, за да могат повече хора да се запознаят с тях.

 автор: Кристина Грозева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...