Даниела Василева: Вече 30 чужденци имат имоти в свиленградски села

0

Пазарът на недвижими имоти в Свиленград и региона се съживява. Това сочат наблюденията на брокери. Даниела Василева е в бранша с посредничеството в търговията на имотния пазар вече 10 години. През 2011 основава собствена фирма. Днес има зад гърба си доста продадени имоти. Споделя, че имотите в Свиленград са доста по-скъпи от съседните Любимец и Харманли, и дори се съревновават с цените на имотите в областния град Хасково. А наемите тук отдавна са достигнали софийските. Даниела твърди, че интересът на чужденците към нашите села не спира. Близо 30 имота вече са собственост на англичани, поляци, а последната интересна покупка са направили французи от марокански произход в свиленградското село Левка.

Наблюдава ли се съживяване на пазара на недвижими имоти в Свиленград?

Да, наблюдава се. Все още предлагането е по-голямо от търсенето. Но определено има раздвижване. От една страна хората започнаха да търсят своето място, да си задават въпроса къде искат да живеят. От друга страна имотът създава едно чувство за сигурност на инвестицията. Засега, като гледам нагласите и сделките, предпочитанията са апартамент в Свиленград, който да даваш под наем. Въпреки че според мен, по-добрият избор е къща на село. Въобще в цялата страна тенденцията е връщане към селата, към спокойствието. Но засега, предимно чужденците се установяват там или просто си купуват имот, в който идват от време на време.

Високи ли са цените на имотите в Свиленград, в сравнение с други съседни градове?

Да. По-високи са от Харманли, от Любимец. Дори доста по-високи. Понякога имотите са по-скъпи и от Хасково. Не мога да конкретизирам. Все пак цената зависи от типа на жилището – дали е панелка, дали е ново строителство, дали е къща. Зависи от неговото състояние, от квартала, в който се намира.

Все пак да се опитаме да бъдем малко по-конкретни.  

Панелно жилище, тристаен апартамент в града, може да се намери за 40, 50, 60 хил. лв. Може и за повече. Зависи от инвестираните в имота средства за подобрения. Новото строителство пък върви по 350 – 400 евро на квадрат. За къщите нещата също са строго индивидуални.

350 евро на квадрат. Това не е ли твърде скъпо за мащабите на град като Свиленград? 

Обяснявам си цените с двете граници, на които се намира Свиленград. Много хора идват тук, да търсят препитание. Намират си работа и търсят жилище – или под наем, или собствено. Има гърци, турци…

А наемите през последните две-три години? 

Наемите са се повишили. В последните две години няма чак такава разлика, но за период от четири-пет години назад наемите са станали двойно по-високи. Но добрата цена зависи от добрите условия. Не се търси съвсем лукс, но все пак да е прилично жилището и да има оборудване – пералня, печка…

Има ли много свободни жилища в момента на имотния пазар – за продажба?

Има свободни, винаги има. Покупката зависи от самите продавачи. Има такива, които търсят бърза продажба и тогава цената е по-ниска, има и такива, които изчакват и държат цена. Не може да се каже има ли по-добър вариант. Защото и купувачите в крайна сметка разполагат с определен бюджет. И се съобразяват с него.

Така наречените РР почнаха ли да купуват жилища в Свиленград? Доскоро живееха тук под наем, и бяха склонни да плащат добре. А сега като че ли започнаха да търсят собствени жилища.

Да, интересуват се от купуване на жилища в града. Вече има такива със собствен имот, но не са чак толкова много. Може би 20-30% от тях търсят жилища за покупка. Децата им вече учат тук. Но пък са внимателни към цената. Правят си сметката и търсят изгодната сделка. Всъщност няма търсене на имоти лукс. Но пък и такива няма предложени на пазара.

Имаше един период, миналата година, когато бежанците започнаха да излизат на външни адреси и използваха услугите тъкмо на брокерски фирми. Имаше дори и такива, които бяха настанени със семействата си в къщи по селата и помагаха на земеделците там.

Да, напливът на бежанци миналата година препълни центровете и затова се наложи някои семейства да излязат на външни адреси. Други получиха статут и докато си получат документите също търсеха жилища под наем. Тогава настанявахме бежанци по селата. Сега няма такива. Просто бежанците не остават тук и предпочитат да заминат за Западна Европа, където да се установят.

По селата обаче има чужденци. Продължават ли да търсят и да купуват имоти в община Свиленград?

Да. Основният интерес към имотите по селата идва от чужденците. Тенденцията е отпреди няколко години. И продължава. Сделките сега не са толкова много, колкото през 2005-2006 година, но все пак ги има. Разчупва се интереса от страна на англичаните, които идват по нашите села, за да живеят по-спокойно. Има купени имоти от англичани в Костур, в Райкова могила, Студена, Левка. Около 30 са вече чужденците, които са купили имоти в различни села. Някои от тях не живеят тук постоянно. Вече и араби, поляци, руснаци проявяват интерес. Последно французи от марокански произход купиха имот в Левка, един швед също.

Каква цена са склонни да платят чужденците?

Различно. Но имотите определено са им изгодни. Чужденците обаче се оглеждат за села, които са максимум на 30 км от градския център. Село с по-далечна локация почти няма шанс. Имам предвид например Маточина.  Прави впечатление, че Левка става доста търсено село, тъй като е сравнително близо до града. Не колкото Пъстрогор, но чужденците много го харесват и заради хубавата природа. Вече са близо десет семействата чужденци там. Интересът определено нараства. Там къща може да се намери и за около 10 хил. лв. Но разбира се, по-запазените имоти са по-скъпи. По-евтиният пък налага бюджет за ремонт. Той може да глътне още 20 хил. лв., понякога  и доста повече.

А как приемат чужденците изоставените ни села?

Всъщност чужденците са впечатлени от селата ни. Но не от разрушените къщи, а от природата. Инфраструктурата също е проблем.  Лошият път до Райкова могила например. Там живее една англичанка, но тя спря да коментира вече този проблем. Ние имаме повече лостове за решаването му, отколкото един чужд гражданин в нашата държава. Селският туризъм обаче в нашия район има бъдеще и аз продължавам да смятам, че покупката на имот на село е доста добра инвестиция. А всички трябва да обединим усилията си в подобряване на инфраструктурата и в раздвижването на туризма по селата.

В кое село са най-скъпи къщите? И средна цена например на имот там.

Разбира се, че Мезек. Някои от цените там отговарят на тези в града, други дори са по-високи. Там имот под 20 хил. лв. няма. Дори и да е за сериозен ремонт.

Проявяват ли свиленградчани вече интерес към посредничеството на имотния пазар?

По-малко в сравнение с външни хора. Но да. Повечето от клиентите са заети  и нямат време за търсене. Аз имам готови имоти и мога да им предложа или да им намеря нещо подходящо, защото познавам пазара.

Има ли разлика от пазара на недвижими имоти преди и сега?

Има разлика. Аз се занимавам с това вече 10 години. Първо като брокер във фирма, сега като собственик. Тогава имаше много търсене от англичани, нямаше криза, цените се покачваха, имаше постоянен интерес. Кризата обаче се задържа и до преди две години имаше абсолютен застой на имотния пазар. Никой не купуваше, рядко се продаваше. Сделки имаше, когато на хората им трябват пари, заради финансови затруднения или заради това, че не могат да си стопанисват имота. И сега предлагането е по-голямо от търсенето. Но през следващите години очаквам по-голямо раздвижване. Покачване на цената също. Тя няма накъде повече да пада, след последните две-три години, когато наистина удари дъното. Все още се търсят обаче по-евтините имоти.

Previous articleЗа нагласени назначения в ДАИ съобщи бивша служителка
Next articleУволняват служител на ДАИ заради подкуп в „синьо“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...