Ученици от областта показват таланти на форум в Свиленград

0

Близо 430 деца от училища от цяла Хасковска област взеха участие в осмото издание на форума на  извънкласните дейности „Знаем, можем и творим“, който се проведе вчера в Свиленград. Представени бяха клубовете, СИП-овете и разнообразието от дейности, с които училищата от Хасково, Симеоновград, Харманли, Ивайловград и др. населени места в областта развиват уменията и талантите на възпитаниците си. Проявата откри началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иван Панайотов. Той подчерта, че извънкласните дейности помагат на учениците да се развиват и дават въможност за изява на талантите и способностите им. Панайотов благодари на учителите, които с постоянство и себераздаване ръководят различните извънкласни форми.

Свиленград спечели правото да бъде домакин на областния форум на извънкласните и извънучилищни дейности след като миналата година тукашната Професионална гимназия по селско стопанство и икономика грабна призовото място с рецитал на стихове на Петя Дубарова. Тази година щафетата на домакинството беше прехвърлена на НУ „Отец Паисий“ Симеоновград, което спечели първото място в комплексното класиране. Втори се подредиха от СОУ „Д-р Петър Берон“ Свиленград. Третото място зае СОУ „Св. Климент Охридски“ Симеоновград.

Иван Панайотов призна, че оценяването е било трудно заради разнообразието от извънкласни форми, както и от възрастовата разлика при децата, която включваше и начални училища и единадесетокласници.

Състезателната проява протече в три категории: „Изява на сцена“, „Оформяне на щанд“ и „Компютърни презентации“.

СОУ „Д-р Петър Берон“ се класира на първо място с компютърната си презентация и филм „Озон“ на група ученици от химия и опазване на околната среда с ръководител Златка Пиперова. В нея ученициите показаха как можем да спрем изтъняването на озонови слой, който предпазва планената от вредните слънчеви лъчи. Презентацията преди време стана втора на национално представяне в Пловдив, а за догодина отличниците са мотивирани да се представят и в Германия, където заминават първенците от научния форум.

Второто място в тази категория беше присъдено на учебно-тренировъчната фирма „Рай“ на ПГССИ Христо Ботев с ръководител Анна Терзиева. Това е виртуална фирма, в която учениците трупат съвсем реален опит в управлението на бизнес. В две поредни години УТФ „Рай“ печели международни панаирни изложения с каталога си за сладкарски изделия.

Най-много бяха участниците в категорията „Изява на сцена“. Първо място в подкатегорията „Вълшебна завеса“ спечели поетичният спектакъл на ПГССИ „Христо Ботев“ – „Да се завърнеш в бащината къща“. Бероновци спечелиха първо място в подкатегорията „Магията на танца“ с мажоретния си състав и първо в подкатегорията „Гласът на Тракия“ с фолклорната си група „Лъчи от Тракия“ с ръководител Кичка Славова. Награди бяха присъдени и за ОУ „Иван Вазов“ Свиленград в категориите „Шарена броеница“ за танца „Еньова буля“ на фолклорния СИП с ръководител Ирина Симеонова, а специална награда беше връчена на СИП-а по музика в училището и духовата школа.

Класирането на клубовете по категории:

Категория „Щанд“

 

 1. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Конуш
 2. СОУ „Васил Левски“ – Хасково
 3. Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ – Хасково

Категория „Компютърна презентация“

 1. СОУ „Св. Климент Охридски“ Симеоновград – природолюбители
 2. ПГССИ „Христо Ботев“ Свиленград, УТФ „РАЙ“
 3. СОУ „Д-р Петър Берон“ – презентацията „Озон“

Категория „Изява на сцена“

 • „Гласът на Тракия“
 1. СОУ „Д-р Петър Берон“ – ФГ „Лъчи от Тракия4
 2. Клуб „Малевче“ с. Малево
 3. Училище „Иван Вазов“ Симеоновград – Училищен хор „Росна китка“

 

 • „Шарена броеница“
 1. СОУ „Христо Ботев“ Ивайловград
 2. ОУ „Иван Вазов“ Свиленград – танца „Еньова буля“
 • „ Не се гаси туй, що не гасне“
 1. с. Малево – „Копрелка“
 2. Долно Големанци – „Лазаровден“

-„Вълшебна завеса“

 1. ПГССИ Христо Ботев Свиленград, „Да се завърнеш в бащината къща“
 2. клуб „Ние, врабчетата“ Симеоновград
 3. СОУ „Св. Климент Охридски“ Симеоновград, клуб „Млади таланти“

– „Магията на танца“

 1. СОУ „Д-р Петър Берон“ Свиленград – мажоретки втора група
 2. клуб „Вълшебство“ Симеоновград
 3. Мажоретен състав към НУ „Отец Паисий“ Симеоновград

Специална награда: СИП по музика и духова школа ОУ „Иван Вазов“ Свиленград

Previous articleОтново злато за мажоретките на Свиленград. Готвят се за Европейското в Италия
Next articleОправят разрушени от наводнението улици в Гебран

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...