Ученици от областта показват таланти на форум в Свиленград

0

Близо 430 деца от училища от цяла Хасковска област взеха участие в осмото издание на форума на  извънкласните дейности „Знаем, можем и творим“, който се проведе вчера в Свиленград. Представени бяха клубовете, СИП-овете и разнообразието от дейности, с които училищата от Хасково, Симеоновград, Харманли, Ивайловград и др. населени места в областта развиват уменията и талантите на възпитаниците си. Проявата откри началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иван Панайотов. Той подчерта, че извънкласните дейности помагат на учениците да се развиват и дават въможност за изява на талантите и способностите им. Панайотов благодари на учителите, които с постоянство и себераздаване ръководят различните извънкласни форми.

Свиленград спечели правото да бъде домакин на областния форум на извънкласните и извънучилищни дейности след като миналата година тукашната Професионална гимназия по селско стопанство и икономика грабна призовото място с рецитал на стихове на Петя Дубарова. Тази година щафетата на домакинството беше прехвърлена на НУ „Отец Паисий“ Симеоновград, което спечели първото място в комплексното класиране. Втори се подредиха от СОУ „Д-р Петър Берон“ Свиленград. Третото място зае СОУ „Св. Климент Охридски“ Симеоновград.

Иван Панайотов призна, че оценяването е било трудно заради разнообразието от извънкласни форми, както и от възрастовата разлика при децата, която включваше и начални училища и единадесетокласници.

Състезателната проява протече в три категории: „Изява на сцена“, „Оформяне на щанд“ и „Компютърни презентации“.

СОУ „Д-р Петър Берон“ се класира на първо място с компютърната си презентация и филм „Озон“ на група ученици от химия и опазване на околната среда с ръководител Златка Пиперова. В нея ученициите показаха как можем да спрем изтъняването на озонови слой, който предпазва планената от вредните слънчеви лъчи. Презентацията преди време стана втора на национално представяне в Пловдив, а за догодина отличниците са мотивирани да се представят и в Германия, където заминават първенците от научния форум.

Второто място в тази категория беше присъдено на учебно-тренировъчната фирма „Рай“ на ПГССИ Христо Ботев с ръководител Анна Терзиева. Това е виртуална фирма, в която учениците трупат съвсем реален опит в управлението на бизнес. В две поредни години УТФ „Рай“ печели международни панаирни изложения с каталога си за сладкарски изделия.

Най-много бяха участниците в категорията „Изява на сцена“. Първо място в подкатегорията „Вълшебна завеса“ спечели поетичният спектакъл на ПГССИ „Христо Ботев“ – „Да се завърнеш в бащината къща“. Бероновци спечелиха първо място в подкатегорията „Магията на танца“ с мажоретния си състав и първо в подкатегорията „Гласът на Тракия“ с фолклорната си група „Лъчи от Тракия“ с ръководител Кичка Славова. Награди бяха присъдени и за ОУ „Иван Вазов“ Свиленград в категориите „Шарена броеница“ за танца „Еньова буля“ на фолклорния СИП с ръководител Ирина Симеонова, а специална награда беше връчена на СИП-а по музика в училището и духовата школа.

Класирането на клубовете по категории:

Категория „Щанд“

 

 1. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Конуш
 2. СОУ „Васил Левски“ – Хасково
 3. Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ – Хасково

Категория „Компютърна презентация“

 1. СОУ „Св. Климент Охридски“ Симеоновград – природолюбители
 2. ПГССИ „Христо Ботев“ Свиленград, УТФ „РАЙ“
 3. СОУ „Д-р Петър Берон“ – презентацията „Озон“

Категория „Изява на сцена“

 • „Гласът на Тракия“
 1. СОУ „Д-р Петър Берон“ – ФГ „Лъчи от Тракия4
 2. Клуб „Малевче“ с. Малево
 3. Училище „Иван Вазов“ Симеоновград – Училищен хор „Росна китка“

 

 • „Шарена броеница“
 1. СОУ „Христо Ботев“ Ивайловград
 2. ОУ „Иван Вазов“ Свиленград – танца „Еньова буля“
 • „ Не се гаси туй, що не гасне“
 1. с. Малево – „Копрелка“
 2. Долно Големанци – „Лазаровден“

-„Вълшебна завеса“

 1. ПГССИ Христо Ботев Свиленград, „Да се завърнеш в бащината къща“
 2. клуб „Ние, врабчетата“ Симеоновград
 3. СОУ „Св. Климент Охридски“ Симеоновград, клуб „Млади таланти“

– „Магията на танца“

 1. СОУ „Д-р Петър Берон“ Свиленград – мажоретки втора група
 2. клуб „Вълшебство“ Симеоновград
 3. Мажоретен състав към НУ „Отец Паисий“ Симеоновград

Специална награда: СИП по музика и духова школа ОУ „Иван Вазов“ Свиленград

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...