Транспортният министър и премиерът инспектираха жп линията при Свиленград

0

Според Московски жп линията Пловдив – Свиленград ще бъде завършена до края на годината

Премиерът Бойко Борисов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски инспектираха изграждащите се железопътни обекти в района на Свиленград. Двамата посетиха новия жп мост над река Марица,  където по-рано през деня беше открита пречиствателна станция за отпадни води, а малко след това се отправиха към пътническата жп гара в града и изграждащите се съоръжения на товарната гара.

Физическото изпълнение на железопътния обект Първомай – Свиленград към този момент е на 73%. Изпълнителят на строителните дейности заяви, че ще бъдат положени максимални усилия в предстоящите топли месеци да се изградят всички съоръжения и проектът да бъде завършен в срок. Стана ясно, че забавяне е констатирано само в района на Симеоновград, където се бавят отчуждителните процедури.

Първият изцяло завършен проект, финансиран от Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 е електрификацията на жп линията Свиленград – турска/гръцка граница. Част от нея е жп мостът при Свиленград, завършен през 2012 година, който е най-големият речен мост на Балканския полуостров. Дължината му е 433 метра, а ширината – 10 метра. Изграждането му струваше близо 9 млн. лв.

„Мостът над река Марица е уникално по своята визия и изпълнение съоръжение”, каза Ивайло Московски. Той допълни, че изградената контактна мрежа на моста е най-модерната, съвместима с мрежите на Гърция и Турция.

В рамките на проверката премиерът и министърът посетиха изграждащата се нова товарна гара, която се строи по всички изисквания на Шенген. В нея ще бъде изграден специализиран портален кран за проверка на товарните влакове, предназначен за ползване от „Гранична полиция” и Агенция „Митници”. При посещението министър-председателят заяви, че очаква след изграждането на съоръжението митницата значително да увеличи своите приходи и събираемостта на таксите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...