Транспортният министър и премиерът инспектираха жп линията при Свиленград

0

Според Московски жп линията Пловдив – Свиленград ще бъде завършена до края на годината

Премиерът Бойко Борисов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски инспектираха изграждащите се железопътни обекти в района на Свиленград. Двамата посетиха новия жп мост над река Марица,  където по-рано през деня беше открита пречиствателна станция за отпадни води, а малко след това се отправиха към пътническата жп гара в града и изграждащите се съоръжения на товарната гара.

Физическото изпълнение на железопътния обект Първомай – Свиленград към този момент е на 73%. Изпълнителят на строителните дейности заяви, че ще бъдат положени максимални усилия в предстоящите топли месеци да се изградят всички съоръжения и проектът да бъде завършен в срок. Стана ясно, че забавяне е констатирано само в района на Симеоновград, където се бавят отчуждителните процедури.

Първият изцяло завършен проект, финансиран от Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 е електрификацията на жп линията Свиленград – турска/гръцка граница. Част от нея е жп мостът при Свиленград, завършен през 2012 година, който е най-големият речен мост на Балканския полуостров. Дължината му е 433 метра, а ширината – 10 метра. Изграждането му струваше близо 9 млн. лв.

„Мостът над река Марица е уникално по своята визия и изпълнение съоръжение”, каза Ивайло Московски. Той допълни, че изградената контактна мрежа на моста е най-модерната, съвместима с мрежите на Гърция и Турция.

В рамките на проверката премиерът и министърът посетиха изграждащата се нова товарна гара, която се строи по всички изисквания на Шенген. В нея ще бъде изграден специализиран портален кран за проверка на товарните влакове, предназначен за ползване от „Гранична полиция” и Агенция „Митници”. При посещението министър-председателят заяви, че очаква след изграждането на съоръжението митницата значително да увеличи своите приходи и събираемостта на таксите.

Previous articleБорисов откри пречиствателната станция в Свиленград
Next articleВаньо Танов освободи 25 митничари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...