Кметът на Зейтинбурну на посещение в Свиленград

0

Свиленград и Зейтинбурну залагат на добрите връзки и управленския опит, който могат да споделят, а посредством бизнеса – и на инвестиции. Това заяви кметът на истанбулската община Зейтинбурну Мурат Айдън, който бе на официално посещение в Свиленград. Той бе придружен от заместник-кмета Илияз Сака, политика Бахатин Юнвер и бизнесмена Фуат Гювен.

Кметът на Свиленград Георги Манолов разведе гостите на обиколка по най-значимите исторически забележителности, които се обновяват и допълват с атракции по различни проекти на общината. Гостите разгледаха старата турска баня, която в момента се реставрира по съвместен проект с гръцката община Димотика. В нея ще се създадат арт галерия и туристически информационен център. В Мезек турската делегация посети средновековната крепост и тракийската гробница – една от най-големите и запазени гробници на Балканите. В нея по проект на общината ще бъдат инсталирани холограми на откритите предмети и накити, притежавани от няколко поколения знатни траки. Историята на 500-годишния мост на река Марица също бе представена на гостите. Те се впечатлиха и от църквата “Живоприемний източник” в квартал Гебран, която е изцяло ремонтирана и обновена от бизнесмена Фуат Гювен. Той възстанови щетите по храма и след февруарското наводнение на квартала.

Църква със същото име, изградена върху животворен извор, има и в Зейтинбурну, сподели господин Айдън. Той изрази възхищението си от зеленината на Свиленград и околностите му и отбеляза много благоприятното географско разположение на града като център на триъгълника България, Гърция, Турция.

Господин Айдън е известен със своето хоби – фотографията, издал е свой албум с портрети, наречен “Земни хора”. За спомен Мурат Айдън получи от Георги Манолов картина на мезешката крепост на местния художник Тошко Тодоров.

Previous articleОткриха разложен труп в блок
Next articleКрасота и блясък за абитуриентите на ПГССИ „Христо Ботев”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...