Кметът на Зейтинбурну на посещение в Свиленград

0

Свиленград и Зейтинбурну залагат на добрите връзки и управленския опит, който могат да споделят, а посредством бизнеса – и на инвестиции. Това заяви кметът на истанбулската община Зейтинбурну Мурат Айдън, който бе на официално посещение в Свиленград. Той бе придружен от заместник-кмета Илияз Сака, политика Бахатин Юнвер и бизнесмена Фуат Гювен.

Кметът на Свиленград Георги Манолов разведе гостите на обиколка по най-значимите исторически забележителности, които се обновяват и допълват с атракции по различни проекти на общината. Гостите разгледаха старата турска баня, която в момента се реставрира по съвместен проект с гръцката община Димотика. В нея ще се създадат арт галерия и туристически информационен център. В Мезек турската делегация посети средновековната крепост и тракийската гробница – една от най-големите и запазени гробници на Балканите. В нея по проект на общината ще бъдат инсталирани холограми на откритите предмети и накити, притежавани от няколко поколения знатни траки. Историята на 500-годишния мост на река Марица също бе представена на гостите. Те се впечатлиха и от църквата “Живоприемний източник” в квартал Гебран, която е изцяло ремонтирана и обновена от бизнесмена Фуат Гювен. Той възстанови щетите по храма и след февруарското наводнение на квартала.

Църква със същото име, изградена върху животворен извор, има и в Зейтинбурну, сподели господин Айдън. Той изрази възхищението си от зеленината на Свиленград и околностите му и отбеляза много благоприятното географско разположение на града като център на триъгълника България, Гърция, Турция.

Господин Айдън е известен със своето хоби – фотографията, издал е свой албум с портрети, наречен “Земни хора”. За спомен Мурат Айдън получи от Георги Манолов картина на мезешката крепост на местния художник Тошко Тодоров.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...