Софиянец с обир зад гърба си бори митницата с глад

0

Софиянец обяви гладна стачка срещу безобразията в митницата. Вече пети ден Стефан Чолаков не се храни в знак на протест. Мъжът стана известен след като през 1997 г., присвои и после върна до стотинка 181 милион лв. чрез пробив в банковата система.

Офанзивата на митницата в Свиленград за Стефан Чолаков започва на 22 декември. Той преминава през българските гранични власти с миниван. До Турция не успява да стигне, защото няма пълномощно за колата и турските митничари го връщат обратно. По-късно става ясно, че той минава през границата освен с чужд автомобил и без шофьорска книжка.

„При излизане от България устно декларирах, че нося 320 кг орехови ядки. Вана беше пълен догоре с тези 33 кашона. Митничарят ми каза, че няма проблем – „пътувай”. Но когато се върнах ми беше конфискувана половината стока”, разказа Стефан Чолаков.

Той обвинява митничарите в репресия и си обяснява възникналия проблем с ядките на българския територия с това, че е подал сигнал на националния телефон срещу тях, че бавно работят и че чака вече повече от половин час.

„Истината е, че всичко се случи заради подаването на сигнал – конфискацията на тези орехи. Преди това те въобще не ни провериха”, обяснява той.

„Пресрещна ни началника на смяната с думите, какво сте направили, сега трябва да седите тука, да пишете обяснение. На практика ние вече си бяхме тръгнали, бяха ни пуснали. Видяха, че няма влизане по документи в Турция и ни пуснаха”, продължава Чолаков.

Според началника на митницата обаче нарушение от страна на
Чолаков има, въпреки че акт за него е написан едва вчера сутринта. Орехите трябва да имат документ за произход, а митничарите са дали възможност на Чолаков да представи такъв. По думите на началника на митница Свиленград, Тодор Караиванов, нито една страна не прави пълен контрол на изход от своята територия, а митничарите на смяна са си свършили съвестно задълженията.

Цялата случка е заради това, че на митницата тук няма контрол. Изходяща митница няма контрол, категоричен е обаче Чолаков.

След случката на 22 декември, софиянецът се връща още два пъти по същия маршрут и с по-малко количество орехи, за да види какво ще се случи.

Така в понеделник той обявява гладна стачка. Решен е да гладува, докато истината излезе наяве. Смята, че може да издържи без проблем поне две седмици.

Името на Стефан Чолаков нашумя през 1997 г., когато откри недостатъци в банковата система в софийски клон на банка и така открадна 181 млн. лв. Предаде се седмица по-късно, без да е похарчил и лев от парите.

Повече за обира през 1997 г.: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1166717

Previous articleДезинфекцията остава още две години
Next articleОбсъждат прекратяване на конкурса за превози до София и Пловдив

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...