Софиянец с обир зад гърба си бори митницата с глад

0

Софиянец обяви гладна стачка срещу безобразията в митницата. Вече пети ден Стефан Чолаков не се храни в знак на протест. Мъжът стана известен след като през 1997 г., присвои и после върна до стотинка 181 милион лв. чрез пробив в банковата система.

Офанзивата на митницата в Свиленград за Стефан Чолаков започва на 22 декември. Той преминава през българските гранични власти с миниван. До Турция не успява да стигне, защото няма пълномощно за колата и турските митничари го връщат обратно. По-късно става ясно, че той минава през границата освен с чужд автомобил и без шофьорска книжка.

„При излизане от България устно декларирах, че нося 320 кг орехови ядки. Вана беше пълен догоре с тези 33 кашона. Митничарят ми каза, че няма проблем – „пътувай”. Но когато се върнах ми беше конфискувана половината стока”, разказа Стефан Чолаков.

Той обвинява митничарите в репресия и си обяснява възникналия проблем с ядките на българския територия с това, че е подал сигнал на националния телефон срещу тях, че бавно работят и че чака вече повече от половин час.

„Истината е, че всичко се случи заради подаването на сигнал – конфискацията на тези орехи. Преди това те въобще не ни провериха”, обяснява той.

„Пресрещна ни началника на смяната с думите, какво сте направили, сега трябва да седите тука, да пишете обяснение. На практика ние вече си бяхме тръгнали, бяха ни пуснали. Видяха, че няма влизане по документи в Турция и ни пуснаха”, продължава Чолаков.

Според началника на митницата обаче нарушение от страна на
Чолаков има, въпреки че акт за него е написан едва вчера сутринта. Орехите трябва да имат документ за произход, а митничарите са дали възможност на Чолаков да представи такъв. По думите на началника на митница Свиленград, Тодор Караиванов, нито една страна не прави пълен контрол на изход от своята територия, а митничарите на смяна са си свършили съвестно задълженията.

Цялата случка е заради това, че на митницата тук няма контрол. Изходяща митница няма контрол, категоричен е обаче Чолаков.

След случката на 22 декември, софиянецът се връща още два пъти по същия маршрут и с по-малко количество орехи, за да види какво ще се случи.

Така в понеделник той обявява гладна стачка. Решен е да гладува, докато истината излезе наяве. Смята, че може да издържи без проблем поне две седмици.

Името на Стефан Чолаков нашумя през 1997 г., когато откри недостатъци в банковата система в софийски клон на банка и така открадна 181 млн. лв. Предаде се седмица по-късно, без да е похарчил и лев от парите.

Повече за обира през 1997 г.: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1166717

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...