Милиони обезщетение за магистралата, трохи – за жп линията

0

Десетки свиленградчани се трупат във фоайето на общинска администрация вчера и днес. Причината е, че от общината извадиха на външни табла имената на собствениците на терени, засегнати от строежа на жп линията и сумите, за които държавата ще ги обезщети.

От изнесените данни и публикуваното решение в брой 4 на Държавен вестник е видно, че един от най-големите собственици на терени по трасето на жп линията в община Свиленград е самата тя. Грубите сметки показват, че тя може да получи най-малко милион. От частните собственици най-високи обезщетения се очаква да получат тези в Генералово и Капитан Андреево. Там парцел земя достига до 317 лв. на квадратен метър. Толкова, колкото получиха и наследниците на Карамански за земите си в близост до автомагистрала Марица. Сумата на пръв поглед изглежда голяма.

В същото време стана ясно, че цените на земите покрай магистралата в района на с. Момково са в пъти по-високи. Там оценката стига до 1 000 – 2 000 лв. за декар. Някои собственици на терени покрай жп линията все пак ще вземат по толкова. Повечето – не. Има дори такива, които ще получат общо 4 лв. Предполага се, че общината и много от частните собственици, недоволни от оценката ще обжалват решението по съдебен ред.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...