Частна фирма събира таксите за дезинфекция на пункта

0

Частна фирма влезе в дезинфекцията на граничен пункт „Капитан Андреево”. От няколко дни водачите на автомобили не плащат в офиса на СИБанк, а директно на служителите на дезинфекцията, които им издават касови бележки.

От една страна това забавя работата на пункта, коментират водачи. Ако собственикът на транспортната фирма изисква фактура, тогава трябва да се отдели повече време на всеки преминаващ, което забавя движението при и без това натоварения трафик. Напоследък все по-често, по различни причини, се трупат колони от тежки автомобили като пикът беше преди няколко дни, когато и в двете посоки, от българска и турска страна, се извиха километрични опашки.

От друга страна хората се питат защо парите да не отиват изцяло в държавата и на кого е необходима частна фирма на територията на граничния пункт? Става дума за софийската Пи Еф Си ЕООД със седалище в София, бул. Мадрид, Подуяне, вижда се от касовите бележки и печата върху тях. Пак там се вижда, че 10 лв. от всеки автомобил, преминаващ през границата ни с Турция, отиват в касата на фирмата. Иначе таксите за дезинфекция си остават същите – по 4 лв. за автомобил, 10 лв. за бус, 20 лв. за камион и автобус.

И преди плащахме по тридесет лева, обяснява шофьор на камион, така че не усещам някаква особена разлика. Попитахме го дали е плащал по-малко преди новата фирма да замести СИБанк.

Само при камионите трафикът е близо 800 тежки машини на денонощие. Отделно леките автомобили и автобусите.

Дезинфекцията, позната и като „златния гьол”, беше върната преди време заради опасност от разпространение на шап, дошъл от Турция, и ще се запази още две години. На работа в нея бяха назначени 16 души, на граждански договор. Сега трябвало да преминат на трудов към частната фирма, която ще превежда парите на Агенцията по храните. Един от мотивите, които неофициално изтъкват от Агенцията за прехвърлянето на дейността на частник, е, че заплатите и осигуровките на 16-те служители щели да натоварят Агенцията. Фирмата осигурявала още дезинфектантите, необходими за дейността, както и поддръжката на съоръженията на границата, с които се пръскат автомобилите.

На този етап единственият официален коментар от Агенцията по храните е, че фирмата е избрана след провеждането на законова процедура. Друга засега няма, тъй като шефът й, д-р Йордан Войнов, бил в отпуск.

Previous articleВласт и граждани на среща
Next articleСвиленградчани обвинени във вземане на подкуп

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...