Тръгна жп линията Свиленград – Турция

0

Високоскоростната железопътна линия между Свиленград и Турция вече е в експлоатация. Официалното откриване на 18-километровата отсечка направиха служебният премиер Марин Райков и транспортният министър Кристиан Кръстев. Те пропътуваха с влаковата композиция участъка до границата, а транспортният министър сподели, че са развили скорост от 120 километра в час.

„Надяваме се в следващия програмен период БДЖ да бъде бенефициент и да бъдат закупени влакове, които развиват скорост от 160 километра в час“, допълни министъра и връчи Акт 16 за обекта на инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на НКЖИ.

Отсечката е част от проекта „Реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив – Свиленград – турска/гръцка граница“. Това е и първия изцяло завършен железопътен проект, финансиран по Оперативна програма „Транспорт“. Построен е и най-големият железопътен мост в България. Съоръжението над река Марица е уникално по своята визия и изпълнение през последните 40 години. Мостът е с дължина близо 433 метра, а височината му достига до 8 метра. Строителните работи на изпълнителя – чешката компания OHL ZS, продължиха малко повече от три години. Беше положен железен път от 17 907 метра на турската граница, бяха изградени перон и ограда съгласно изискването на Шенген.

Премиерът Марин Райков благодари на всички за добре свършената работа и подчерта важността на проекта за железопътната свързаност между Европа и Азия.

„През 2015 г. от Димитровград до турската граница ще имаме модерна жп линия, която ще бъде обслужвана от модерни мотриси“, заяви министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков.

Стойността на договора за строителство е близо 70 млн. лв., а новоизграденото трасе е изцяло електрифицирано и позволява скорости от 160 км/час.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...