Тръгна жп линията Свиленград – Турция

0

Високоскоростната железопътна линия между Свиленград и Турция вече е в експлоатация. Официалното откриване на 18-километровата отсечка направиха служебният премиер Марин Райков и транспортният министър Кристиан Кръстев. Те пропътуваха с влаковата композиция участъка до границата, а транспортният министър сподели, че са развили скорост от 120 километра в час.

„Надяваме се в следващия програмен период БДЖ да бъде бенефициент и да бъдат закупени влакове, които развиват скорост от 160 километра в час“, допълни министъра и връчи Акт 16 за обекта на инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на НКЖИ.

Отсечката е част от проекта „Реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив – Свиленград – турска/гръцка граница“. Това е и първия изцяло завършен железопътен проект, финансиран по Оперативна програма „Транспорт“. Построен е и най-големият железопътен мост в България. Съоръжението над река Марица е уникално по своята визия и изпълнение през последните 40 години. Мостът е с дължина близо 433 метра, а височината му достига до 8 метра. Строителните работи на изпълнителя – чешката компания OHL ZS, продължиха малко повече от три години. Беше положен железен път от 17 907 метра на турската граница, бяха изградени перон и ограда съгласно изискването на Шенген.

Премиерът Марин Райков благодари на всички за добре свършената работа и подчерта важността на проекта за железопътната свързаност между Европа и Азия.

„През 2015 г. от Димитровград до турската граница ще имаме модерна жп линия, която ще бъде обслужвана от модерни мотриси“, заяви министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков.

Стойността на договора за строителство е близо 70 млн. лв., а новоизграденото трасе е изцяло електрифицирано и позволява скорости от 160 км/час.

Previous articleНашенка представя „Пътят на сърцата” в Свиленград
Next articleПразничен обяд за ветерани организираха за Деня на победата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...