Полицейски синдикати от Балканите на конференция в Свиленград

0

Представители на полицейските синдикати на Сърбия, Македония, Косово и Черна гора пристигнаха в Свиленград на открита конференция на тема „История, настояще и бъдеще на европейското и шенгенско сътрудничество в областта на граничния контрол”. Събитието е част от проекта „Ефективна полиция”, по който работят български и гръцки синдикални организации. Свиленградската полицейска организация е един от партньорите по проекта. Специален гост на конференцията беше г-н Клаус Метсен – съюзен секретар на скандинавския полицейски съюз и генерален секретар на Датския полицейски синдикат.

Лектор по темата беше проф. Владко Иванов от Академията на МВР. По думите на професора по сигурност България е готова за приемане в Шенгенското пространство, а причините за неговото отлагане са само политически. Той заяви още, че българо-турската граница край Свиленград е най-добре охраняваната, включително и с въвеждането на интегрираната система за наблюдение, обхванала на този етап една трета от границата с Турция.

Проф. Иванов изрази надежда за скорошно падане на граничния контрол между България и Гърция. За Сърбия и Македония се надяваме прогнозата да е оптимистична, допълни той.

Първоначалната идея за проекта „Ефективна полиция” принадлежи на президента на Полицейското синдикално� движение в Ксанти и председателя на ПСД в Харманли. Събрани са сериозно количество данни и се правят анализи на настоящата ситуация, в която престъпните групи действат все по-изобретателно, а полицейската система е доста по-мудна. Освен ефективно противодействие на организираната престъпност в пограничната зона чрез по-тясно сътрудничество, обмяна на опит и ноу-хау, проектът предвижда създаване на съвместна структура за непрекъснато обучение на полицейските служители.

Според ЕК, всяка година приблизително 850 милиона души преминават през външните граници на ЕС. Пограничният район между Гърция и България е един от основните пътища за трафик на хора и контрабанда на наркотици.

На снимката: Предс. на полицейския синдикат в Свиленград – Зина Гочева, получава благодарствен плакет от гръцките партньори по проекта „Ефективна полиция“

Previous articleМитничари без висше атакуват Постановлението
Next articleИзбраха Таско Попов за треньор на Свиленград 1921

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...