Полицейски синдикати от Балканите на конференция в Свиленград

0

Представители на полицейските синдикати на Сърбия, Македония, Косово и Черна гора пристигнаха в Свиленград на открита конференция на тема „История, настояще и бъдеще на европейското и шенгенско сътрудничество в областта на граничния контрол”. Събитието е част от проекта „Ефективна полиция”, по който работят български и гръцки синдикални организации. Свиленградската полицейска организация е един от партньорите по проекта. Специален гост на конференцията беше г-н Клаус Метсен – съюзен секретар на скандинавския полицейски съюз и генерален секретар на Датския полицейски синдикат.

Лектор по темата беше проф. Владко Иванов от Академията на МВР. По думите на професора по сигурност България е готова за приемане в Шенгенското пространство, а причините за неговото отлагане са само политически. Той заяви още, че българо-турската граница край Свиленград е най-добре охраняваната, включително и с въвеждането на интегрираната система за наблюдение, обхванала на този етап една трета от границата с Турция.

Проф. Иванов изрази надежда за скорошно падане на граничния контрол между България и Гърция. За Сърбия и Македония се надяваме прогнозата да е оптимистична, допълни той.

Първоначалната идея за проекта „Ефективна полиция” принадлежи на президента на Полицейското синдикално� движение в Ксанти и председателя на ПСД в Харманли. Събрани са сериозно количество данни и се правят анализи на настоящата ситуация, в която престъпните групи действат все по-изобретателно, а полицейската система е доста по-мудна. Освен ефективно противодействие на организираната престъпност в пограничната зона чрез по-тясно сътрудничество, обмяна на опит и ноу-хау, проектът предвижда създаване на съвместна структура за непрекъснато обучение на полицейските служители.

Според ЕК, всяка година приблизително 850 милиона души преминават през външните граници на ЕС. Пограничният район между Гърция и България е един от основните пътища за трафик на хора и контрабанда на наркотици.

На снимката: Предс. на полицейския синдикат в Свиленград – Зина Гочева, получава благодарствен плакет от гръцките партньори по проекта „Ефективна полиция“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...