Великденското агнешко и козунака – като миналата година

0

12,50 лв. за кг агнешко. Така започна великденската търговия на традиционното за този празник месо, и така се очаква да завърши, обясниха търговци от Свиленград. Цената е без съществена промяна от миналата година. Тогава агнешкото беше около 12 лв. килограма. Според местните продавачи, тя е по-ниска от тази в Хасково и София, където месото се търгува по 13 и 14 лв. Живото тегло в района върви по 5.50 лв. до 6.00 лв. за кг.

Хората купуват основно в последните дни преди Великден, в петък  и събота. Тогава се засилва търговията с агнешко и агнешки продукти, разказват още собствениците на магазини. Някои от тях се опасяват, че тази година месото може и да не достигне за двата празника Великден и Гергьовден. Много прекупвачи от други части на страната вече са изкупили голяма част от тукашните агнета, изнася се и към Турция. А стопаните, които ги отглеждат намаляват. Подобна прогноза, за недостиг на българско агнешко, направиха и пловдивски стопани в края на март.

Намалели са и гръцките клиенти, които преди години зареждаха трапезата за празника от свиленградските магазини, оплакват се местни продавачи. Сега цената на агнешкото била почти същата в южната ни съседка, така че вече нямало изгода да купуват традиционното месо от Свиленград.

Преди ден-два тръгна и по-засилената продажба на козунаци. Цената им е като миналогодишната. По 1.80 лв. за традиционен козунак, по 1 лв. за по-малка разфасовка, а със стафидите струва 2.00 лева.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...