Великденското агнешко и козунака – като миналата година

0

12,50 лв. за кг агнешко. Така започна великденската търговия на традиционното за този празник месо, и така се очаква да завърши, обясниха търговци от Свиленград. Цената е без съществена промяна от миналата година. Тогава агнешкото беше около 12 лв. килограма. Според местните продавачи, тя е по-ниска от тази в Хасково и София, където месото се търгува по 13 и 14 лв. Живото тегло в района върви по 5.50 лв. до 6.00 лв. за кг.

Хората купуват основно в последните дни преди Великден, в петък  и събота. Тогава се засилва търговията с агнешко и агнешки продукти, разказват още собствениците на магазини. Някои от тях се опасяват, че тази година месото може и да не достигне за двата празника Великден и Гергьовден. Много прекупвачи от други части на страната вече са изкупили голяма част от тукашните агнета, изнася се и към Турция. А стопаните, които ги отглеждат намаляват. Подобна прогноза, за недостиг на българско агнешко, направиха и пловдивски стопани в края на март.

Намалели са и гръцките клиенти, които преди години зареждаха трапезата за празника от свиленградските магазини, оплакват се местни продавачи. Сега цената на агнешкото била почти същата в южната ни съседка, така че вече нямало изгода да купуват традиционното месо от Свиленград.

Преди ден-два тръгна и по-засилената продажба на козунаци. Цената им е като миналогодишната. По 1.80 лв. за традиционен козунак, по 1 лв. за по-малка разфасовка, а със стафидите струва 2.00 лева.

Previous articleАгнешки книжен кебап
Next articleОще петима получиха обвинения за цигарената афера (обновена)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...