Днес е Велика събота

0

Днес е Велика събота – последният ден от Страстната седмица. На този ден църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането на духа му в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери.

Църковното богослужение днес започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с неделните и свършват с тържественото „Христос воскресе!“

Днес ще бъде донесен и благодатния огън от Йерусалим.

В събота се месят и пекат козунаците. Днес е и последната възможност да се боядисат яйцата, ако това не е било направено на Велики четвъртък.

Първото яйце задължително трябва да е червено – символ на пролятата кръв на Спасителя. То се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. Второто яйце също се боядисва в червено. То ще бъде занесено и оставено в църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя.

В исторически план първите боядисани яйца са били с червен цвят, символизиращ кръвта Христова, но в последствие започват да се използват и други цветове. Днес боядисването на яйца се е превърнало в изкуство, съчетаващо в себе си все нови и нови техники, идеи и материали.

Най-разпространеният и лесени начин за боядисване на яйца е с боите от магазинната мрежа. В зависимост от това колко наситен искате да бъде цветът, престоят на яйцето в боята е между 10 и 15 минути. За подсилване на цветовете може да добавите и 1 супена лъжица оцет. След като са боядисани, яйцата се изваждат от съда с боя и се поставят върху хартия, за да изсъхнат. Допълнително може да ги обтриете с памуче, потопено в растителна мазнина (олио), за да добият блясък.

Олио можете да добавите и в боята за яйца. Това ще ги направи пъстри и шарени, а на места черупката ще остане неоцветена. Можете да ги потопите в няколко различи цвята, и да пробвате какво ще се получи.

Ако искате отпечатък от листенце върху яйцето, можете да използвате найлонов чорап и гумено ластиче, с което да го пристегнете. След това потопете яйцето и го оставете накиснато в боята. Колкото повече го държите, толкова по-наситен ще стане цвета му. Когато е готово внимателно отстранете ластичето, развийте чорапа и махнете листенцето. Оставете яйцето да изсъхне добре.

Восъкът, с който се рисуват яйцата, или свещите, може да бъде заменен и с маслени пастели, в различни цветове. Те могат да се открият лесно във всяка книжарница. След като направите рисунките или различните символи, които сте избрали, потопете ги в боята, да се оцветят. Чар ще им предадат цветните пастели, които ще си останат в същия цвят.

За декориране на яйцата може да се използва и декупажна техника. Това е един лесен начин да украсите яйцата с или без боядисване. Може да декорирате бели яйца и пак ще получите чудесен ефект.  Използват се ефектни елементи от хартиени салфетки. Залепянето върху яйцето става с белтък.

Яйцата могат да бъдат и „дантелени”. Начинът на декориране е много лесен.
Все още горещото, подсушено от водата яйце, се увива с дантелената лента през средата. Пристягате крайчетата на лентата с ластик и потапяте в избраната от вас боя. Задръжте яйцето няколко минути. Извадете го и го оставете в дантелата за още 2-3 минути, след което внимателно я премахнете.

Многобройни са начините да направите великденските яйца. Важното е насладата и радостта, с която ще подходите към боядисването им.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...