Днес е Велика събота

0

Днес е Велика събота – последният ден от Страстната седмица. На този ден църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането на духа му в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери.

Църковното богослужение днес започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с неделните и свършват с тържественото „Христос воскресе!“

Днес ще бъде донесен и благодатния огън от Йерусалим.

В събота се месят и пекат козунаците. Днес е и последната възможност да се боядисат яйцата, ако това не е било направено на Велики четвъртък.

Първото яйце задължително трябва да е червено – символ на пролятата кръв на Спасителя. То се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. Второто яйце също се боядисва в червено. То ще бъде занесено и оставено в църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя.

В исторически план първите боядисани яйца са били с червен цвят, символизиращ кръвта Христова, но в последствие започват да се използват и други цветове. Днес боядисването на яйца се е превърнало в изкуство, съчетаващо в себе си все нови и нови техники, идеи и материали.

Най-разпространеният и лесени начин за боядисване на яйца е с боите от магазинната мрежа. В зависимост от това колко наситен искате да бъде цветът, престоят на яйцето в боята е между 10 и 15 минути. За подсилване на цветовете може да добавите и 1 супена лъжица оцет. След като са боядисани, яйцата се изваждат от съда с боя и се поставят върху хартия, за да изсъхнат. Допълнително може да ги обтриете с памуче, потопено в растителна мазнина (олио), за да добият блясък.

Олио можете да добавите и в боята за яйца. Това ще ги направи пъстри и шарени, а на места черупката ще остане неоцветена. Можете да ги потопите в няколко различи цвята, и да пробвате какво ще се получи.

Ако искате отпечатък от листенце върху яйцето, можете да използвате найлонов чорап и гумено ластиче, с което да го пристегнете. След това потопете яйцето и го оставете накиснато в боята. Колкото повече го държите, толкова по-наситен ще стане цвета му. Когато е готово внимателно отстранете ластичето, развийте чорапа и махнете листенцето. Оставете яйцето да изсъхне добре.

Восъкът, с който се рисуват яйцата, или свещите, може да бъде заменен и с маслени пастели, в различни цветове. Те могат да се открият лесно във всяка книжарница. След като направите рисунките или различните символи, които сте избрали, потопете ги в боята, да се оцветят. Чар ще им предадат цветните пастели, които ще си останат в същия цвят.

За декориране на яйцата може да се използва и декупажна техника. Това е един лесен начин да украсите яйцата с или без боядисване. Може да декорирате бели яйца и пак ще получите чудесен ефект.  Използват се ефектни елементи от хартиени салфетки. Залепянето върху яйцето става с белтък.

Яйцата могат да бъдат и „дантелени”. Начинът на декориране е много лесен.
Все още горещото, подсушено от водата яйце, се увива с дантелената лента през средата. Пристягате крайчетата на лентата с ластик и потапяте в избраната от вас боя. Задръжте яйцето няколко минути. Извадете го и го оставете в дантелата за още 2-3 минути, след което внимателно я премахнете.

Многобройни са начините да направите великденските яйца. Важното е насладата и радостта, с която ще подходите към боядисването им.

Previous articleБорят контрабандата на Капитан Андреево с жандармерия?
Next articleАгнешки книжен кебап

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...