Обявиха конкурс за 133-метровия паметник на Левски

0

Национален конкурс за изграждането на 133-метровия монумент на Левски при Свиленград беше обявен тези дни от Сдружение „Аз обичам България”. Изложената във фоайето на администрацията композиция (на снимката) се оказа примерна. Кандидатите ще имат възможност до 31 октомври 2013 г. да се регистрират за участие, а до 31 януари 2014 г. да предадат предложенията си на обявения в сайта на сдружението адрес – www.pametnik.bg. На 19 февруари, само ден след официалното отбелязване на гибелта на Апостола, е планирано публичното отваряне на пликовете, а решението на журито ще бъде обявено на 3 март 2014 г.

Идеята за издигането на внушителен по височина мемориален комплекс на Апостола на българската свобода с информационен център, интерактивен музей и място за отдих, стана популярна в Свиленград в средата на 2011 г. Тогава от сдружението поискаха общината ни да им предостави терен, в близост до главния път Е80 (до българо-турската граница) за реализирането на проекта. Предложеното от инициаторите на идеята място беше хълм при детелината, свързваща магистрала Марица с пътя за Гърция. При ясно време извисяващата се на общо 150 м височина скулптура, ще може да се вижда от Хасково, Одрин и Орестиада. В предварителният проект беше предвидено изграждането на два панорамни асансьора, в дръжката на знамето, което Апостола на свободата държи.

Авторите на идеята от „Аз обичам България” дойдоха в Свиленград и обявиха през 2012 г. началото на дарителска кампания, с която да се реализира проектът. Те обясниха подробно, че подбудите им са патриотични и не целят конфронтация с никого.

Още тогава обаче проектът предизвика противоречиви отзиви у свиленградчани.

„За къде го готвят този ужас?”, „Мислех, че ще ни се размине”, пишат тези дни свиленградчанки в социалната мрежа Фейсбук, а постът им намира десетки привърженици, определящи идеята като грандоманска, безумна и неприлягаща на скромността на Левски.

Други прегръщат идеята като израз на патриотизъм, трети се надяват да привлече доста туристи в района ни. Планираната статуя на Васил Левски ще надмине по височина статуята на Иисус в Рио, Бразилия.

Изграждането на мемориалния комплекс „Васил Левски“ е определено за 2017-а година, когато се навършват 180 години от рождението на Апостола на свободата.

Наградният фонд за конкурса е 35 000 лева. А основната идея на инициаторите е да реализират монумента на територията на България като символ на колективната памет, която да сплоти българите във време на финансова и духовна криза.

Значимостта на начинанието изисква събиране и концентриране на най-доброто, с което разполагаме като нация. Затова ще бъде даден шанс на всяка конструктивна идея и предложение, за да се съчетаят успешно внушението на мемориалa и смисълът на това да си българин, пише на сайта на Сдружението. Целта на инициативата е на входа на модерна Европа да приветства протегнатата ръка на Апостола, представен по модерен, спокоен и запомнящ се начин.

Previous article210 кг глиган отстреля ловната дружинка на Сладун
Next articleТежка катастрофа при Пъстрогор. Има загинали

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...