Пик на произшествията през 2013 регистрират от пожарната

0

Ивелин Тонев номиниран за „Пожарникар на годината”

Рекорд на произшествията през миналата година отчитат от свиленградската „Пожарна безопасност и защита на населението”. Броят им е 505 като 354 са регистрираните в Свиленград, а 151 тези в Любимец, сочи статистиката за 2013 г. Аналогът им е поне двадесет години назад, направи равносметката шефът на пожарната главен комисар Валентин Ангелов.

С най-голям интензитет през годината са били пожарите – общо 373. Цифрата показва, че всеки ден пожарна кола е излизала минимум веднъж, за да реагира на сигнал за лумнал огън. При 66 от случаите пожарите са нанесли материални щети. Регистриран е един смъртен случай – в Любимец, и двама пострадали.

Най-честите причини за възникването на огън са късо съединение или човешка небрежност. При 14 от случаите, причините са в процес на установяване. Само два пъти пожари са избухнали с участието на деца. Напоследък са зачестили още и случаите със запалване на непочистени комини, както и пожари, възникнали в леки автомобили. Цели осем са случаите със запалване на леки коли, което не е никак малко през годината, уточни Ангелов.

Главен комисар Валентин Ангелов припомни, че през миналата година, най-големият пожар в страната беше в местността „Карабаша”, когато изгоряха хиляди декари гори, храсти и сухи треви. Тогава цяла седмица екипите се бориха с огъня, а в спасяването на близките села и този район на Сакар се включиха военни, хеликоптер и новосформираното в Свиленград доброволческо формирование – едно от четирите в областта.

Отделно през годината от противопожарната служба са се отзовали на 21 аварийно-спасителни дейности, 23 дежурства, 81 помощни операции и 7 лъжливи повиквания. Съставени са 13 акта за административни нарушения и за нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност.

На 25 февруари в София ще се проведе официалната церемония по връчването ан наградата „Пожарникар на годината”. Номиниран и със сериозни шансове заради работата и личните си качества е зам.-началникът на районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Ивелин Тонев. Той ще се състезава в категорията инспектор. Тонев е и треньор на местния отбор по пожаро-приложен спорт „Млад огнеборец”. Петнадесетте ученици от СОУ „Д-р Петър Берон” през миналата година станаха абсолютни републикански шампион и постигнаха национален рекорд в една от дисциплините.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...