Пик на произшествията през 2013 регистрират от пожарната

0

Ивелин Тонев номиниран за „Пожарникар на годината”

Рекорд на произшествията през миналата година отчитат от свиленградската „Пожарна безопасност и защита на населението”. Броят им е 505 като 354 са регистрираните в Свиленград, а 151 тези в Любимец, сочи статистиката за 2013 г. Аналогът им е поне двадесет години назад, направи равносметката шефът на пожарната главен комисар Валентин Ангелов.

С най-голям интензитет през годината са били пожарите – общо 373. Цифрата показва, че всеки ден пожарна кола е излизала минимум веднъж, за да реагира на сигнал за лумнал огън. При 66 от случаите пожарите са нанесли материални щети. Регистриран е един смъртен случай – в Любимец, и двама пострадали.

Най-честите причини за възникването на огън са късо съединение или човешка небрежност. При 14 от случаите, причините са в процес на установяване. Само два пъти пожари са избухнали с участието на деца. Напоследък са зачестили още и случаите със запалване на непочистени комини, както и пожари, възникнали в леки автомобили. Цели осем са случаите със запалване на леки коли, което не е никак малко през годината, уточни Ангелов.

Главен комисар Валентин Ангелов припомни, че през миналата година, най-големият пожар в страната беше в местността „Карабаша”, когато изгоряха хиляди декари гори, храсти и сухи треви. Тогава цяла седмица екипите се бориха с огъня, а в спасяването на близките села и този район на Сакар се включиха военни, хеликоптер и новосформираното в Свиленград доброволческо формирование – едно от четирите в областта.

Отделно през годината от противопожарната служба са се отзовали на 21 аварийно-спасителни дейности, 23 дежурства, 81 помощни операции и 7 лъжливи повиквания. Съставени са 13 акта за административни нарушения и за нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност.

На 25 февруари в София ще се проведе официалната церемония по връчването ан наградата „Пожарникар на годината”. Номиниран и със сериозни шансове заради работата и личните си качества е зам.-началникът на районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Ивелин Тонев. Той ще се състезава в категорията инспектор. Тонев е и треньор на местния отбор по пожаро-приложен спорт „Млад огнеборец”. Петнадесетте ученици от СОУ „Д-р Петър Берон” през миналата година станаха абсолютни републикански шампион и постигнаха национален рекорд в една от дисциплините.

Previous articleВалери Стайков е новият временен шеф на Митница „Свиленград“
Next articleМаскирани задигнаха чанта с пари от чейндж. Единият бяга през Марица

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...