Свиленград без ток и вода. Ситуацията се нормализира

0

Подаването на ток и вода в Свиленград се въстановява. До обяд бедствената ситуация горе-долу започна да се нормализира.

Снощи около 22.30 часа токът в целия град спря, заради сериозната авария. Тази сутрин децата бяха връщани от училищата и детските градини заради липсата на отопление и невъзможността да се приготви храна. Служители на някои учреждения също бяха разпуснати. Без електричество беше невъзможна работата и на помпите на водното, което остави целият град без вода. Доста хора отидоха тази сутрин при приятели и роднини, които се отопляват на твърдо гориво.

Снощи са останали без нафта и отопление от митницата и са спрели работа за известно време, разказаха наши източници. Иначе митницата и гранична полиция имат агрегати за подобни случаи.

На позвъняванията до енергоразпределителното дружество отговорът беше един – работим по въпроса, няма уточнен час на възстановяване, аварията не е само на едно място.

На много места в града днес можеха да се видят паднали кабели за ток, кабелна и интернет. Снощи снегът повали стълб на ул. Стефан Караджа. Днес около 11.30 започна работа по рухналото от основата си съоръжение. Един от проводниците, който минава над р. Марица до Ново село, също се е срутил и е паднал в реката, което допълнително затруднило възстановителните дейности.

Болницата в Свиленград приоритетно е била приоритетно захранена. Подобна е ситуацията и в община Любимец, като гр. Любимец в момента има захранване, но по резервна схема, съобщават от EVN. Сред основните причини за нарушеното захранване е авария по два електропровода на мрежа високо напрежение, които захранват подстанции „Любимец“ и „Свиленград“.

Основната причина за авариите е мокрият и тежък сняг, който падна в тези райони през изминалото денонощие, и който в комбинация с ниските температури и вятър доведе до обледеняване на проводниците и оттам до тяхното скъсване, обясняват още от EVN. В момента във възстановителните дейности участват 20 аварийни групи, част от тях мобилизирани от други клиентски центрове на дружеството.

Два агрегата са насочени към гр. Свиленград, които до обяд възстановиха частично захранването за града до пълното му нормализиране. Това се очаква да стане до края на деня.

 

Previous articleСтълб на енергото се срути. Семейства масово без ток
Next articleБедствието премина

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...