Свиленград се сдоби с „Блерио” за деня на авиацията

0

Един от първите самолети на българската бойна авиация е изложен във фоайето на Общинска администрация – Свиленград. Умаленият макет на самолет „Блерио 11” е изработен от Валентин Петров. Свиленградчанинът, известен с многобройните си награди моделист на авиотехника, няколко месеца е работил върху конструкцията на уникалния макет. Частите му са пристигнали от Италия. Повод за експозицията, придружена с фотоси, е Международният ден на авиацията и космонавтиката – 12 април.

Стратегическото разположение, законите на военното изкуство и историята отреждат на Свиленград ролята на команден център, в който са планирани и взети най-важните решения на Одринската епопея.

Именно в Свиленград през 1912 година е построено първото военно летище. Оттук е извършен и първият боен полет. По време на Балканската война тук е формирано и Първо аеропланно отделение, което се установява в местността Малките ливади до тогавашния Мустафа паша (днес Свиленград). Подчинено е на щаба на Втора армия, която обсажда Одринската крепост.

За командир е назначен поручик Радул Милков. Пилоти са поручиците Христо Топракчиев, Никифор Богданов, Стефан Калинов, Цвятко Старипавлов и Сотир Черкезов, а наблюдател е Продан Таракчиев. На летището в Свиленград е създадена и първата аеропланна фронтова работилница с началник Иван Каролев, чиято задача е да ремонтира повредените самолети.

Своята авиационна подготовка младите пилоти са получили във Франция и Германия. Оттам идват и самолетите на българската военна авиация: „Блерио”, „Нюпорт”, „Фарман”, „Воазен”, „Албатрос”, „Бристол”.

Бойното кръщение на авиацията става на 16 октомври 1912 г., когато пилотът Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев с биплан „Албатрос” летят 80 мин. над крепостта Одрин, извършват наблюдение и хвърлят над военния обект гара Караагач две ръчни гранати. С този първи боен полет е осъществено и първото в света бомбардиране от въздуха в истинска бойна фронтова обстановка. Доказано е, че самолетът може да бъде използван и като бойно нападателно средство.

На 19 октомври 1912 г. българската авиация дава своята първа жертва, първа и в историята на световната военна авиация. Със своя самолет „Блерио” пада и загива в пламъци поручик Христо Топракчиев. Той е погребан с военни почести в градското гробище. Днес лобното му място е в двора на ЦДГ Слънце. В съседство е и паметника на героя летец – в градския парк.

Специален гост на откриването на експозицията беше полковник Стефан Синев – пилот, офицер от резерва и експерт в Музея на авиацията в Крумово, който поздрави ръководството на общината за многобройните инициативи за опазване на националната ни историческа памет. Кметът Манолов, инициатор на идеята, благодари на всички, съдействали за реализирането на изложбата, и изрази надеждата си, че децата на Свиленград, пътувайки по света ще знаят и помнят за героичните събития от местната история.
Експозицията от фотоси, исторически данни и инсталацията на самолета във фоайето на администрацията ще остане постоянна.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...