Свиленград се сдоби с „Блерио” за деня на авиацията

0

Един от първите самолети на българската бойна авиация е изложен във фоайето на Общинска администрация – Свиленград. Умаленият макет на самолет „Блерио 11” е изработен от Валентин Петров. Свиленградчанинът, известен с многобройните си награди моделист на авиотехника, няколко месеца е работил върху конструкцията на уникалния макет. Частите му са пристигнали от Италия. Повод за експозицията, придружена с фотоси, е Международният ден на авиацията и космонавтиката – 12 април.

Стратегическото разположение, законите на военното изкуство и историята отреждат на Свиленград ролята на команден център, в който са планирани и взети най-важните решения на Одринската епопея.

Именно в Свиленград през 1912 година е построено първото военно летище. Оттук е извършен и първият боен полет. По време на Балканската война тук е формирано и Първо аеропланно отделение, което се установява в местността Малките ливади до тогавашния Мустафа паша (днес Свиленград). Подчинено е на щаба на Втора армия, която обсажда Одринската крепост.

За командир е назначен поручик Радул Милков. Пилоти са поручиците Христо Топракчиев, Никифор Богданов, Стефан Калинов, Цвятко Старипавлов и Сотир Черкезов, а наблюдател е Продан Таракчиев. На летището в Свиленград е създадена и първата аеропланна фронтова работилница с началник Иван Каролев, чиято задача е да ремонтира повредените самолети.

Своята авиационна подготовка младите пилоти са получили във Франция и Германия. Оттам идват и самолетите на българската военна авиация: „Блерио”, „Нюпорт”, „Фарман”, „Воазен”, „Албатрос”, „Бристол”.

Бойното кръщение на авиацията става на 16 октомври 1912 г., когато пилотът Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев с биплан „Албатрос” летят 80 мин. над крепостта Одрин, извършват наблюдение и хвърлят над военния обект гара Караагач две ръчни гранати. С този първи боен полет е осъществено и първото в света бомбардиране от въздуха в истинска бойна фронтова обстановка. Доказано е, че самолетът може да бъде използван и като бойно нападателно средство.

На 19 октомври 1912 г. българската авиация дава своята първа жертва, първа и в историята на световната военна авиация. Със своя самолет „Блерио” пада и загива в пламъци поручик Христо Топракчиев. Той е погребан с военни почести в градското гробище. Днес лобното му място е в двора на ЦДГ Слънце. В съседство е и паметника на героя летец – в градския парк.

Специален гост на откриването на експозицията беше полковник Стефан Синев – пилот, офицер от резерва и експерт в Музея на авиацията в Крумово, който поздрави ръководството на общината за многобройните инициативи за опазване на националната ни историческа памет. Кметът Манолов, инициатор на идеята, благодари на всички, съдействали за реализирането на изложбата, и изрази надеждата си, че децата на Свиленград, пътувайки по света ще знаят и помнят за героичните събития от местната история.
Експозицията от фотоси, исторически данни и инсталацията на самолета във фоайето на администрацията ще остане постоянна.

Previous articleГледаме Петьо от Свиленград в „България търси талант”
Next articleУченици разиграха съдебен процес за Деня на конституцията и юриста

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...