Ученици разиграха съдебен процес за Деня на конституцията и юриста

0

Обвиняем с белезници чака пред една от залите на съда. Водят го съдебни охранители. В залата вече са двама прокурори, адвокати, свидетели по делото и вещо лице. И куп зрители.

Събитието не се различава почти никак от реално случващ се процес. Дори случката е действителна, с участници от Свиленград.

В случая обаче ученици от професионалната гимназия „Христо Ботев” заемат местата на главните действащи лица, за да разиграят процеса за блудство с малолетна.

Инициативата се провежда за деня на отворените врати от Районен съд Свиленград и Районната прокуратура. Тя е по случай 16 април – Деня на Българската конституция и юриста и привлече вниманието и на децата, и на зрителите.

Много поучителна история, споделиха учениците – участници в своеобразното театрално шоу. За разпределението на ролите се е теглил жребий, а „сценарият” и „режисурата” са подготвени от прокуратурата и адвокатската колегия, на които председателя на съда Елена Тодорова, благодари за свършената работа.

След разказите на свидетелите, на участниците в случката, констатациите на вещото лице, съдебните прении на двете страни в процеса – прокуратурата и адвокатите, съдебният състав, също от възпитаници на професионалното училище, се оттегли да вземе решение. В процеса не липсваха цветни изказвания, нито възражения срещу въпроси на отсрещната страна, а обвиняемият се призна за виновен „до някъде”.

В 11.10 беше прочетена присъдата. „Обвиняемият” получи 3 години и 8 месеца затвор при първоначален строг режим и да заплати съдебните разноски в размер на 155 лв. След обяд друг съдебен процес, този път за притежание на наркотични вещества, разиграха учениците от СОУ „Д-р Петър Берон”.

Провеждането на Деня на отворените врати има за цел популяризиране дейността на съда и прокуратурата, повишаване на правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съдебната система, сподели прокурор Мария Кирилова.

Previous articleСвиленград се сдоби с „Блерио” за деня на авиацията
Next articleСвиленград се представя с туризъм в старата столица

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...