Ученици разиграха съдебен процес за Деня на конституцията и юриста

0

Обвиняем с белезници чака пред една от залите на съда. Водят го съдебни охранители. В залата вече са двама прокурори, адвокати, свидетели по делото и вещо лице. И куп зрители.

Събитието не се различава почти никак от реално случващ се процес. Дори случката е действителна, с участници от Свиленград.

В случая обаче ученици от професионалната гимназия „Христо Ботев” заемат местата на главните действащи лица, за да разиграят процеса за блудство с малолетна.

Инициативата се провежда за деня на отворените врати от Районен съд Свиленград и Районната прокуратура. Тя е по случай 16 април – Деня на Българската конституция и юриста и привлече вниманието и на децата, и на зрителите.

Много поучителна история, споделиха учениците – участници в своеобразното театрално шоу. За разпределението на ролите се е теглил жребий, а „сценарият” и „режисурата” са подготвени от прокуратурата и адвокатската колегия, на които председателя на съда Елена Тодорова, благодари за свършената работа.

След разказите на свидетелите, на участниците в случката, констатациите на вещото лице, съдебните прении на двете страни в процеса – прокуратурата и адвокатите, съдебният състав, също от възпитаници на професионалното училище, се оттегли да вземе решение. В процеса не липсваха цветни изказвания, нито възражения срещу въпроси на отсрещната страна, а обвиняемият се призна за виновен „до някъде”.

В 11.10 беше прочетена присъдата. „Обвиняемият” получи 3 години и 8 месеца затвор при първоначален строг режим и да заплати съдебните разноски в размер на 155 лв. След обяд друг съдебен процес, този път за притежание на наркотични вещества, разиграха учениците от СОУ „Д-р Петър Берон”.

Провеждането на Деня на отворените врати има за цел популяризиране дейността на съда и прокуратурата, повишаване на правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съдебната система, сподели прокурор Мария Кирилова.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...