МДТ “К. Кисимов”- Велико Търново гостува в Свиленград с две постановки

0

„Величието на Асеневци” и „Тримата братя и златната ябълка” на сцената на читалището

На 14 март, от 13.30 ч. свиленградските малчугани могат да се забавляват с “Тримата братя и златната ябълка”. Това е една чудесна българска приказка за храбростта и любовта, предназначена за малки и големи любители на класическото куклено изкуство. Приказка, превърната във фолклорен спектакъл с национални мотиви и настроение. Режисурата, прекрасните естрадни кукли, чудесната сценография и великолепната музика, изработени с любов от професионалисти, специално за представлението, допълват удоволствието от преживените 45 минути в салона на читалището. Цената на билета е 3лв.

От 18.00 ч. е спектакълът “Величието на Асеневци”. Броени дни след 140-тата годишнина от Освобождението на България, свиленградчани ще могат да гледат един исторически спектакъл, подготвен от артистите на търновския театър по повод 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава.

В постановката “оживяват” двамата братя и техните съпруги заедно с други знатни боляри. Те ще представят на сцената  събитията около подготовката и провеждането на въстанието срещу византийските поробители, започнало в Търновград, като театралният разказ завършва с коронацията на цар Петър.

Режисьор на спектакъла е Стефан Методиев, който е работил и над сценографията, а заслуга за красивите костюми има Лидия Къркеланова. Царствените костюми са специално ушити в театралните ателиета.

Ролите във “Величието Асеневци” изпълняват Детелин Кандев, Иван Митев, Цанка Цанева, Веселина Костадинова, Михаела Илиева, Виктор Терзийски, Дончо Дончев, Стефан Отчев и Стефан Методиев. “На сцената ще се опитам да представя Асен като обикновен човек с всичките му недостатъци и в същото време мечтател, превърнал идеала си в реалност”, обяснява Детелин Кандев, на който е поверена главната роля на цар Асен.

Цена на билетите – 6 лв. За ученици и пенсионери- 4 лв.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...