Постановката „Похвално слово за българката“ за 70 години на Ивайло Балабанов

0

С постановката “Похвално слово за българката” по стихове на Ивайло Балабанов отбеляза Свиленград 70-годишнината на поета. Създатели и главни действащи лица в спектакъла са актьорите от Хасковския драматичен театър Ивана Шекерова и Стефан Цирков. В него участваха и младите таланти Паолина Петрова, Зорница Манева, Ламбрети Колев и Петя Манева.

Публиката стана на крака, за да посрещне твореца, получил множество награди за откровената си поезия и изящен изказ. Балабанов пристигна в читалището със съпругата си Ваня. Постановката изгледаха сина му Димитър и неговото семейство – Станимира Балабанова и малкия Иван, внукът на поета. В публиката беше и сестрата на поета и семейството й.

Творбите, по които е направен спектакъла са “Сила”, “Убийците на Левски”, “Апел”, “Небесен мавзолей”, “Обществено мнение”, “Окова за щурец”, “Похвално слово за българката” и “Принос към европейската история”. Силните и честни думи на Ивайло накараха публиката да прикове вниманието си към 45-минутния въздействащ спектакъл.

Цветя, поздравления и торта за честването на големия ни поет, за който преди три години беше подета национална кампания да влезе в учебниците по литература. От общината му подариха преносим компютър, тъй като след тежкия инсулт, интернет е единственият прозорец на поета към света и публиката, с която споделя своите нови стихове.

Ползвайте Ивайло като Библия, каза заместник-кметът Мария Костадинова. Нека не говорим за него само като поет. Неговата чувствителност идва от дълбочината на земята, от непреходните човешки ценности. Нека черпим от тях, когато ни е хубаво, и когато ни е много тъжно.

Балабанов е роден на 28 август 1945 г. в ивайловградското село Хухла. Почетен гражданин е на Свиленград, Ивайловград и Кърджали. Навръх рождения му ден в библиотеката беше организирана изложба с негови книги, снимки и интервюта. За празника на града беше продължено честването на юбилея на поета със спектакъла по негови стихове.

Ивайло Балабанов видимо се развълнува от показаното уважение и обич на публиката, сред която имаше местни предприемачи, граждани, деца, както и гости от Ивайловград. Поетът успя да стисне приятелски ръката на всеки, пожелал да го поздрави. А с дългогодишни приятели дори запяха рефренът „Хубава си, моя горо, миришеш на младост“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading Facebook Comments ...