НАП почва проверки на обектите за плодове и зеленчуци

0

Проверки в обектите за търговия с плодове и зеленчуци започва Националната агенция за приходите. Проверките са във връзка с предстоящите празници 1-ви май и Гергьовден и ще обхванат търговци във всички области от Южна България, които са в обсега на териториалната дирекция на НАП в Пловдив – Хасково, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Инспекторите ще следят основно за издаването на касови бележки, но също и за спазване на осигурителното законодателство.

За нарушения от страна на търговци на плодове и зеленчуци са получени и множество сигнали от граждани, което допълнително мотивира акцията на НАП, допълват от там. Освен, че ще има внезапни проверки по пазарите, бранша ще бъде и дистанционно наблюдаван през следващите дни чрез единната електронна система на НАП за връзка с касовите апарати на търговците. Драстични и необосновани спадове в отчитаните обороти ще бъдат повод за посещение на място от данъчните, предупреждават от Агенцията.

До 2 000 лева стига глобата за неиздаване на касови бележки, обръщат внимание от офиса на НАП в Хасково. До 10 000 лева пък е размерът на санкцията за търговец, който няма фискално устройство.

От Агенцията напомнят още, че сигнали за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство могат да се подават на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор. Сигналите не трябва да са анонимни, като НАП гарантира тяхната конфиденциалност.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...