Деня на победата в Свиленград

0

Деня на победата отбелязаха днес в Свиленград с поднасяне на венци и цветя пред паметника на площад „5 октомври”. Датата бележи края на най-кръвопролитната война – Втората световна, в която вземат участие 80% от населението на планетата.

Близо 40 военни ветерани от граничния град се събраха на площада, за да си припомнят дните, прекарани на фронта и боевете, в които са участвали. Те отдадоха почит на загиналите по време на войните свиленградчани, в чиято памет е издигнат монумента. Сред тях беше и най-възрастният ветеран в областта е свиленградчанинът Неделчо Маврев, който преди месец навърши сто години.

Съвременните хора не помнят този ден, каза д-р Стефан Петров, председател на съюза на ветераните в Свиленград. Особено младото поколение не е запознато с тази дата. Но тя е значима за историята и за мира в наши дни. Нямаше да има Ден на Европа, ако не беше Деня на победата.

По традиция след официалната част, ветераните получиха празничен обяд, осигурен от община Свиленград.

Днес в 18.00 часа читалище “Просвета 1870” организира по повод датата концерт с участието на Духов орекстър “Костадин Манов” и ВГ “Хармония”. Някои от изпълненията ще бъдат съвместни

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading Facebook Comments ...