Цветанов реже лентата на 58 км „Зелена граница”

0

Цветан Цветанов ще обяви утре откриването на интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница при Свиленград, съобщиха от пресцентъра на МВР. Официалната церемония ще се проведе в 11.00 часа пред сградата на граничното полицейско управление.

Шест стационарни кули ще следят всеки метър на границата ни с Турция. Те са част от проекта „Зелена граница”, от който утре ще бъдат открити официално 58 километра. Самите кули наподобяват постове, в които се съсредоточава техника като термовизионни камери. С тях се покрива целият периметър. Ако бъде засечена повишена температура в някоя част от границата, тази информация ще бъде предавана в единен център в Свиленград и Елхово, откъдето вече ще бъде изпращани екипи да проверят района.

Системата се въвежда по договор, сключен в рамките на Инструмента Шенген. Тя автоматизирано открива и проследява всичко. Шестте кули работят независимо – без присъствието на служители, и предават информацията към единния център в реално време.

Според вътрешният министър най-уязвимото място по границата е районът на село Маточина, където вече тази система реално работи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...